Renault memberikan tamparan kuasa dalam Geneva tiba-tiba berubah keseluruhan julat Clio yang, termasuk Renault Sport, yang sportiest. Clio III telah dilancarkan pada tahun 2005 dan kini mencecah menaik taraf, tidak ketat model baru. Ia telah mengubah imej untuk Megane baru, berkembang 41 mm panjang dan 5p 3p, 26 mm dalam badan biasa Grand Tour (tidak keliru dengan GT).

Mengubah reka bentuk lampu depan, bumper, pengambilan udara yang lebih rendah, mencerminkan lampu bicolor reka bentuk perumahan belakang, foglights semula kedudukan dan menterbalikkan, dan lain-lain Overhangs depan dan belakang tumbuh, dan pertempuran masih tidak berubah. Tidak berubah but, masih 288 liter 3p / 5p dan 439 liter pada Grand Tour (Tanah di pasaran lain).

subgeneración ini mahu menyerlahkan sporty, jadi akan ada lebih banyak untuk dipilih: GT, RS dan RS Luxe Cup, mengikut "radicality". GT trim boleh dikaitkan dengan lebih daripada satu enjin tetapi hanya dalam satu warna, manakala RS adalah eksklusif untuk enjin paling berkuasa. RS Cup telah membuat lebih mencabar titik gourmet keluk, boleh melakukan mengambil peralatan belakang beg penyakit.

Enjin sudah diketahui. petrol mempunyai 1.2 75 CV (Sesuai dengan E85 atau GPL, bergantung kepada pasaran) 1.2 TCE 100hp, 1.6 16V 110 CV, 1.6 16V 128 CV (GT sahaja) dan 2.0 16V 140 CV. Menyingkap kepada diesel dCi 70, 85 dan 105 CV. Lagi tidak meletakkan langkah diesel yang lebih berkuasa. Selain kita ada enjin Renault Sport, atmosfera 2.0 16V 203 hp.

1.2 dCi 75 hp dan 85 hp boleh automatik (manual robotized) dan 1.6 16V 110 hp memilih untuk kotak automatik empat kelajuan yang kuno dan ketinggalan zaman.

Di dalam terdapat perubahan diskret. suis penghad / pengatur kini terletak berhampiran brek letak kereta tidak seperti dalam model yang sedia ada, tetapi ia adalah lebih baik dikendalikan (Mereka telah melakukan perkara yang sama dengan MEGANE III). Terdapat empat persekitaran baru: cahaya, elegan, kasual atau gelap / sukan. Juga baru disepadukan dengan 500 euro, pelayar Carminat / TomTom berpatutan.

Mengekalkan peralatan dasar terlebih dahulu, berskala dan boleh menjadi sangat banyak. Kita boleh menyerlahkan cahaya sensor / hujan untuk mengautomasikan wipers dan rasuk rendah, Renault "bebas" radio-CD dengan MP3, fungsi Bluetooth panggilan menunggu dan A2DP, sambungan USB untuk ingatan dan iPod, radar belakang kad tempat letak kereta , panorama bumbung, lampu memborong tambahan, pengawal / penghad kelajuan, dan lain-lain

Tiada perubahan dalam keselamatan, terus mengekalkan tahap yang tinggi model yang masih semasa.

Lihat Galeri penuh »Renault Clio 2009 (20 photos)

sumber | Renault
Dalam Motorpasión | Renault Clio GT dan Clio Restyle

window.addEventListener ( 'beban', function () {$ () setiap (function (indeks, elemen) {$ (unsur) .elastislide () 'galeri-elastislide. ;.})})