Masa telah diterbangkan oleh, dan Ahad 28 Mei mereka akhirnya memainkan 500 Indianapolis benar-benar bersejarah bagi sukan permotoran Sepanyol.

Jangkaan tentang peranan Fernando Alonso anda boleh bermain pada perlumbaan Amerika legenda sedang melambung, dan pasti tidak akan mahu ketinggalan temujanji, Apa jua keputusannya, akan sentiasa mempunyai niche khas dalam buku kegemilangan sukan kami.

Walau bagaimanapun, sebahagian besar daripada peminat Sepanyol tidak digunakan untuk mengikuti perlumbaan Amerika secara umum, IndyCar khususnya, dan menjadi lebih tepat, untuk berdiri tiga jam lama di depan TV untuk menonton Indianapolis 500 individu. Oleh itu, kami akan cuba untuk menerangkan intipati perlumbaan ini untuk menikmati ia seratus peratus.

Tidak membanjiri legenda

Indianapolis 500 adalah sejarah sukan permotoran tulen. Tahun ini akan diadakan edisi ke-101 acara legenda ini, dan jelas bagasi sejarah mungkin salah satu kaum yang paling tradisional di dunia adalah amat memberangsangkan.

Tetapi jangan risau: tidak perlu tahu cerita untuk meneroka kerjaya yang hebat. Ya, itu adalah luar biasa dan amat disyorkan untuk tahu mengapa terdapat lapangan bata (yang terkenal pembuatan batu bata) Dalam penamat lurus, atau mengapa sebab minum susu pemenang selepas ujian pelik, atau mengagumi subur Borg Warner (Trofi tersebut yang kelihatan pemenang) dengan imej pemindahan muka daripada 100 pemenang perlumbaan legenda.

Walau bagaimanapun, ia tidak perlu untuk mengetahui segala yang mengikuti perlumbaan, jadi saya tidak akan membuang satu minit masa dalam artikel ini dengan butiran, yang juga telah membaca banyak kali dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa kira-kira 15 pemandu boleh menang?

Perkara pertama yang anda perlu tahu ialah bahawa 33 juruterbang Mereka adalah orang-orang yang mengambil permulaan dalam bujur Indianapolis untuk cuba untuk menyeberangi pertama Brickyard selepas perlumbaan 500 batu. Itu hanya lebih tiga jam.

Semua pemandu berjalan dengan casis yang sama, Dallara DW12, input supaya anda mempunyai asas yang sengit. Satu lagi elemen penting tradisional, tayar, juga mempunyai peranan menengah di perbezaan dalam prestasi adalah berkenaan: semua kereta yang dipasang tayar Firestone, dan terdapat juga hanya satu kompaun yang sama bagi semua permainan gusi.

Faktor membezakan utama tetap berada di dalam enjin kereta, tetapi tidak anda berfikir pilihan yang banyak. sahaja katapel dan Chevrolet Mereka menyediakan V6 biturbo untuk IndyCar, dan walaupun manfaat kemasukan kedua-duanya harus agak dipadankan, mata segala-galanya untuk kelebihan enjin Honda pada Superspeedway seperti Indianapolis memberikan lebih sedikit pilihan untuk kereta menunggang motor Jepun.

Walau bagaimanapun, akhirnya tidak boleh disahkan sama sekali sehingga hari perlumbaan, untuk apa-apa melakukan klasifikasi kami telah tinggal (empat pusingan punggung dan beban minimum) untuk perlumbaan (200 pusingan dengan kit downforce aerodinamik yang lebih tinggi).

Ini jisim detail membuat 33 pelumba yang memulakan perlumbaan, hampir semua orang layak untuk kemenangan akhir, kerana tidak ada perbezaan teknikal sebagai besar yang tidak dapat diselamatkan dengan prestasi yang baik dalam perlumbaan dan keputusan strategik yang baik.

Dan tidak, tidak akan Cona: mudah boleh bercita-cita untuk memenangi perlumbaan munasabah kira-kira 15 juruterbang, dan mungkin 5 atau 10 lain tidak menyebabkan kejutan besar jika mereka lakukan. Tiada kaitan dengan apa yang kita digunakan dalam Formula 1, sudah tentu.

Litar: Indianapolis Motor Speedway

Ia telah keluar dalam teks tempoh perlu ditakrifkan: Superspeedway. Sesungguhnya, Indianapolis dianggap sebagai bujur "besar" tidak sia-sia diberi nilai purata kelajuan dicapai di atas 370 km / h, dan berakhir pada akhir yang lurus berhampiran 400 km / h.

Indianapolis ialah bujur 2.5 batu dengan empat penjuru dan sentiasa tertarik ke arah yang bertentangan dengan arah jam. Tidak seperti oval lain seperti Daytona, kecuraman keluk di Indianapolis adalah minimum, 9 sahaja, jadi ia dianggap hampir bujur rata.

Saya hendak terutama menekankan empat lengkung, walaupun ia kelihatan terang-terang jelas. Kami tidak bercakap mengenai litar bujur tanpa lagi. Ia adalah susun atur segi empat tepat dengan empat lengkung 90, nampaknya sama tetapi masing-masing dengan perangkap tersembunyi.

Ia tidak wujud di Formula 1 Kejohanan Dunia keluk tunggal yang diluluskan kepada kelajuan bahawa IndyCar menghadap satu daripada empat penjuru Indianapolis. Dan sesungguhnya, empat kali setiap pusingan untuk 200 pusingan, memberi kekalahan 800 langkah-langkah oleh sudut devilishly pantas. Bayangkan perbelanjaan 800 kali tanpa henti Eau Rouge, 130R, Copse...

Lebih teruk lagi, dan tidak seperti orang-orang keluk legenda dikagumi jadi dalam persekitaran Formula 1, empat lengkung Indianapolis mempunyai atau melarikan diri meter di luar. Sebarang kegagalan hanya sentuhan dengan dinding (dengan baik, sebenarnya halangan SELAMAT yang menghalang banyak kemalangan pada tahun-tahun baru-baru ini), dan mungkin lebih daripada 350 km / h bukanlah sesuatu yang menyenangkan.

Satu lagi perkara yang perlu diingat adalah bahawa Indianapolis seluruh belakang dibuat dengan pedal untuk logam. Hanya untuk berani. Adakah anda fikir ia tidak lucu? Boleh yakin bahawa orang-orang kereta pada mereka kelajuan ini kereta api pekeliling: pelumba selalu pergi ke had, dan ia tidak mudah untuk menguruskan segala-galanya yang berlaku di dalam kereta pada kelajuan ini, seperti yang dibincangkan di bawah.

sentiasa menunggang tepi cukur ini

Membuat keputusan yang menetapkan keluar dalam perlumbaan adalah benar-benar kritikal, dan kita mesti membuat komitmen downforce yang anda mount. Tidak seperti klasifikasi, yang semua keluar dengan sangat turun secara kelajuan maksimum yang mungkin dalam empat pusingan yang menandakan kedudukan di grid permulaan, perlumbaan kereta biasanya mengenakan bayaran yang lebih kerana tiada mempunyai kaitan muka 200 pusingan dan, di atas semua, menembak dalam trafik, salah satu perkara utama perlumbaan.

Malah, satu perkara bergolek solo dalam udara yang bersih, dan perkara lain sama sekali untuk melakukannya dalam lalu lintas, sesuatu yang agak biasa di Indianapolis 500. Tetapi ia tidak lagi semata-mata untuk menembak dalam lalu lintas, tetapi casuistry adalah tak terhingga: Rolling belakang sebuah kereta, dua, bergolek dalam Group, dan lain-lain Setiap keadaan "kotor" air berbeza dan pergolakan membuat kereta yang berkelakuan berbeza.

Ketika penggambaran dalam trafik mempunyai pro dan kontra. Sebagai pro lebih jelas adalah bahawa seseorang boleh mencapai kelajuan mengambil kesempatan daripada arus gelincir yang unggul, membolehkan penjimatan bahan api yang boleh menyebabkan dua atau tiga pusingan tambahan dalam satu terkira.

Sebaliknya, jika sudah dalam kereta Indy sedikit subviradores Reglan kerana perkara terakhir yang anda mahu bujur adalah kehilangan kereta kembali, bergolek dalam trafik tingkah laku ini diutarakan keluk. Ini tidak sepenuhnya diingini, seperti ketika tergelincir di atas tayar boleh merendahkan pada kadar yang lebih cepat.

perubahan dalam tingkah laku yang terhasil bergolek dalam trafik adalah sesuatu yang sama sekali biasa di Indianapolis 500 dalam setiap cara. Iaitu, apa-apa detail kecil ketara perubahan tingkah laku kereta.

Pada kelajuan ini, ia adalah mudah untuk memahami bahawa beban bahan api, keadaan roda, keseimbangan kereta, kelajuan dan arah angin, suhu, kelembapan, dan lain-lain mempunyai kesan yang besar pada kereta, dan seni menyesuaikan diri dengan sebarang keadaan dan tingkah laku kereta adalah satu seni dalam perlumbaan seperti ini. Dan itu sesuatu yang sudah pasti Fernando Alonso telah membuktikan master dengan sempurna sepanjang kerjayanya.

Dan tidak mempunyai apa-apa untuk melakukan mana satu daripada tiga barisan yang digunakan oleh pemandu dalam dilukis beliau. Jelas sekali, yang lebih rendah, lebih jauh dari dinding, garis yang terpaksa pergi lebih sedikit batu, tetapi juga tayar paling menghukum. Sebaik-baiknya ada satu talian ideal, tetapi ia adalah perkara biasa untuk kereta diletakkan di atas atau di bawah trek apabila anda berjuang dalam satu kumpulan.

Akhirnya, hanya satu akan menjadi strategi yang betul

Ia adalah satu pepatah yang sangat banyak digunakan dalam sukan permotoran, tetapi dalam Indianapolis 500 lebih masuk akal berbanding sebelum ini: kaum tidak selalu menang kereta terpantas.

perlumbaan bermula dengan bergolek latihan permulaan selepas empat pusingan di belakang kereta Pace (apa yang kita tahu sebagai keselamatan kereta di Eropah). Kereta-kereta yang dibahagikan kepada tiga baris dan pengeluaran dari kereta Pace memulakan apa yang akan menjadi perlumbaan yang panjang.

Seperti dalam semua berjalan lama, ada satu faktor utama yang tidak boleh dilupakan: kesabaran. Seorang juruterbang yang pada pusingan ke-33 50 juga boleh memenangi perlumbaan. Apa yang ia biasanya berkata bahawa juruterbang mempunyai yang perlu dilakukan jika anda ingin mempunyai pilihan untuk menang dalam Indianapolis? Pada asasnya mengelakkan kemalangan dan tinggal di pusingan utama pertama 160 pusingan dan berada di tempat yang betul pada masa yang betul semasa lepas 40, di mana memutuskan segala-galanya. Itulah, 100 pusingan pertama anda tidak akan memenangi perlumbaan, tetapi anda boleh hilang.

Perlu diingat bahawa berkhidmat normal terbentang kira-kira 30 pusingan, jadi sekurang-kurangnya setiap kereta akan berhenti enam kali untuk mengisi minyak dan menukar tayar. Ia adalah perkara biasa untuk melihat kira-kira lapan berhenti di mana kehilangan masa ini terutama ditandai dengan jumlah etanol yang dimuatkan ke dalam kereta, supaya anda tidak mengambil masa untuk menukar tayar.

Juga memastikan bahawa semasa perlumbaan dengan mudah boleh mempunyai sekurang-kurangnya lima tempoh Awas (yang dalam amalan ialah keselamatan kereta ke Amerika Syarikat), di mana lorong pit sehingga kereta berbaris di belakang ditutup Pace kereta. Membuat baik saat-saat dan ikat-dalam strategi Ia adalah penting untuk mengelak daripada dikeluarkan dari perjuangan untuk kemenangan, dan walaupun saya tidak suka menggunakan istilah itu secara berlebihan, ya, kadang-kadang ada faktor nasib yang ketara pada ketika ini.

Mengapa di Indianapolis kita bercakap kira-kira 40 pusingan dan bukan 30 atau 20? Well, sebenarnya terdapat seorang tokoh tertentu untuk menandakan apabila anda mula untuk benar-benar membuat keputusan perlumbaan, tetapi pada masa itu mungkin lagi mana-mana hentian akan kedudukan terakhir dan trek maka itulah penentu.

Sebagai contoh, Alexander Rossi Beliau memenangi perlumbaan tahun lepas dengan berkhidmat akhir 36 Lap Fuel Run (istilah Amerika Syarikat bagi bahan api ekonomi) mod. Malah, beliau memasuki sasaran pada kadar yang jauh lebih rendah daripada biasa, kerana etanol tidak terpaksa membuat giliran.

Juga had adalah perkara biasa untuk melihat perhentian ultra-cepat dikenali sebagai Splash dan Dash, yang terdiri hanya pergi untuk mengisi beberapa saat petrol untuk mencapai had jika strategi yang memerlukan atau jika anda telah tidak disimpan bahan api yang diperlukan untuk menamatkan perlumbaan itu dalam usaha untuk menamatkan Run bahan api.

Pendek kata, ia adalah bangsa yang penuh dengan keputusan strategik yang perlu diambil dalam hanya beberapa minit, dan jika itu tidak cukup untuk membuat keputusan strategi individu setiap juruterbang mesti dikawal sepanjang pesaing, yang seperti yang kita katakan pada awal artikel mereka adalah sekumpulan yang baik.

Benar-benar dari sekarang anda masih berfikir Indianapolis 500 Mereka hanya berputar litar pusingan?

Dalam Motorpasión | Melihat Indianapolis 500 dengan Fernando Alonso cuba untuk mencipta sejarah