yang Kia Optima GT dengan enjin 245 hp akan mencapai pameran sebagai sedan dan Sportswagon sebelum akhir tahun. Satu yang datang untuk melengkapkan tawaran model yang, buat masa ini, mempunyai dua badan, enjin diesel dan versi hibrid.

luaran sporty dan dalaman untuk sedan ini juga akan menghantar tujuh tahun waranti atau 150,000 kilometer. Mari kita lihat apa perubahan dalam versi GT.

depan baru dan bumper belakang, reka bentuk jeriji menyimpan Tiger Nose ciri tetapi dengan satin chrome selesai, roda aloi 18 inci yang mencadangkan angkup brek merah dan pengudaraan cakera lebih besar daripada versi yang lain.

Kemasan satin chrome juga hadir di pintu mengendalikan andthe kumai sampingan, apa kemasan hitam berkilat menambah tumit. Di belakang Optima GT kelihatan peresap di bumper yang lebih rendah dan outlet ekzos dual.

Dalaman mengikut wataknya

Jangan mengharapkan roda stereng kulit berpindah semula kerusi baldi atau jenis bukan gaya kereta ini. Optima GT untuk keselesaan dan kualiti rasa dengan sentuhan sporty. Tempat duduk hadapan adalah gelanggang sukan dengan 'telinga' yang paling menonjol di belakang dan kusyen tempat duduk untuk meningkatkan sokongan lateral. Oleh kerana kebanyakan versi sukan yang baik GT menanggung logo terukir pada upholsteri itu.

yg terkenal itu suede hitam, konsol tengah selesai dalam aluminium, pedal aluminium, hitam stereng kulit leper di bahagian bawah dengan jahitan merah dan peralatan tertentu tolok tekanan turbo dan tork segera.

Ini adalah enjin

Di bawah hud Optima ini menyembunyikan empat silinder petrol enjin dua liter dan, sudah tentu, turbocharged. membangun 245 hp kuasa maksimum pada 6000 rpm dan tork maksimum 353 Nm dari 1,350 4,000 rpm. Telah berubah-ubah pemasaan injap CVVT, penyuntik dengan laser digerudi lubang, pam bahan api tekanan tinggi, kotak gear automatik enam kelajuan dan satu siri unsur-unsur atau direka untuk meningkatkan prestasi dan mengoptimumkan sistem prestasi.

Memecut Optima GT 0 hingga 100 dalam hanya 7.4 saat (7.6 dalam hal keluarga), mencapai 240 km / h kelajuan (232 Sportswagon) dan homolog dalam kitaran NEDC penggunaan purata 8.2 liter ratus kilometer.

Penggantungan telah diubahsuai untuk meningkatkan prestasi dan ciri-ciri standard dengan kawalan elektronik. Untuk pembangunan dan penalaan telah mengembara lebih daripada 10,000 kilometer di Nürburgring mencabar (kita mesti mula berfikir bahawa akan hidup oleh tester litar untuk dirimu? Pilot).

Brek juga bertambah baik dengan empat roda cakera pengudaraan 30 lebih besar daripada diesel, khususnya 330 mm diukur dan 314 mm depan dan belakang masing-masing.

Bagi peralatan keselesaan, sambungan keselamatan pencegahan dan Optima GT adalah yang terbaru, seperti yang diharapkan.

Kia adalah memecahkan jualan di Sepanyol tetapi Optima adalah sebuah kereta yang melawan mereka, lihat apa yang berlaku dengan generasi lepas ini dan versi GT ini.

Lihat Galeri penuh »Kia Optima 2016 (24 photos)

Lihat Galeri penuh »Kia Optima Sportswagon (14 photos)

window.addEventListener ( 'beban', function () {$ () setiap (function (indeks, elemen) {$ (unsur) .elastislide () 'galeri-elastislide. ;.})})