Hello sebab untuk menulis post ini adalah untuk menyatakan rasa tidak puas hati saya mengenai jenama Kia untuk rawatan yang tidak baik mereka memberi jaminan ke tahun.

Saya faham bahawa klac boleh membakar dengan 19000km dan tahun yang mempunyai kereta, tetapi saya tidak faham ialah bagaimana untuk tidak melayan pelanggan mereka, supaya mereka boleh bercakap dengan baik cap itu ......... .......... Saya menjelaskan:

Ibu saya berumur 65 tahun dan memandu RIO KIA 2012, kini di bulan April 2013 bermula untuk tergelincir memandu klac, kami membawanya ke KIA kedai membaiki dan memberitahu kami bahawa klac dibakar, kereta itu mempunyai 19000km didorong oleh seorang wanita, yang tidak secara tiba-tiba atau memandu gigitan klac. Bengkel ini memberitahu saya bahawa mereka akan melucutkan senjata klac dan mereka akan hantar ke Madrid untuk melihat jika dilindungi oleh waranti. Beberapa hari berlalu memberitahu kita untuk tidak pergi melalui keselamatan kerana ia dianggap haus dan lusuh, semua buruh pembaikan bercakap kira-kira 600 euro.

Saya bercakap dengan perkhidmatan pelanggan kerana kedai tidak boleh berbuat apa-apa lagi mengenainya dan beritahu saya anda boleh melakukan apa-apa dan bahawa semua pembaikan Aku telah membayar.

rasa tidak puas hati saya ialah kepincangan isu keselamatan kerana seperti yang anda memakai tidak menutupinya, tetapi KIA sepatutnya dan ekonomi bantuan pembaikan kerana haus yang klac 19000km dan satu tahun hidup tidak fikir saya perlu dari normal dan lebih dengan memandu seorang wanita 65 tahun 0,7

soalan-soalan saya adalah:

Ia tidak boleh bahawa klac rosak

Yang mengetahui bahawa klac dibakar atau dibakar lalai mana-mana bahagian

Kita tidak boleh membuat tuntutan kecacatan ini atau sebagaimana yang mereka katakan scuffs

saya berakhir

Beli KIA bahawa 19000km anda tergelincir dan anda kata yang dipakai oleh salah guna.

Yang anda hadapi akan ......................................

Seseorang yang tahu saya boleh lakukan atau apa langkah yang perlu diambil ???