yang kereta tujuh tempat duduk Mereka sentiasa menjadi pengecualian dalam pasaran. Ia hampir selalu station wagon keluarga atau pilihan yang boleh mempunyai barisan ketiga kerusi (Peugeot 504, Citroen CX atau Mercedes E Class, untuk menamakan yang paling terkenal). Selepas tawaran yang telah beransur-ansur hilang dari pasaran sehingga ketibaan MPV (atau MPV) dan SUV besar.

Pada masa ini, hampir semua jenama generalist, termasuk premium, mempunyai dalam katalog mereka lebih daripada model tujuh tempat duduk. Walau bagaimanapun, semua kini MPV dan SUV, dengan pengecualian yang sedan fastback (Tesla Model S). Dengan lebih daripada 30 model di pasaran (lebih 40 jika kita termasuk mereka yang berasal dari kenderaan komersial) ia bukan satu tugas yang mudah membuat keputusan mengenai model. Jelas sekali, anda boleh memilih salah satu model terkemuka dalam segmennya, seperti Citroen C4 Grand Picasso, tetapi tidak sentiasa model yang sesuai untuk semua orang. Jadi, daripada senarai pemimpin ia juga mengenai alternatif di pasaran. pemilihan ini, berdasarkan ujian kami, akan membantu.

Tujuh kereta lebih murah kerusi

Membuat pemilihan ini model, ia adalah jelas bahawa kereta tujuh tempat duduk adalah di hujung atas pasaran: majoriti model melebihi 25,000 euro (jika Renault Kangoo Grand pangkalan pergi dari 20,000 euro ...) . Dalam konteks ini, ia adalah lebih sukar untuk mencari seorang model tujuh tempat duduk baru yang berpatutan. Tetapi jangan panik, Terdapat model tiga yang berada di bawah 20,000 euro.

Dacia Lodgy Stepway

Dacia Lodgy Stepway

Secara logiknya, kita dapati di sini dengan juara kos rendah: Dacia. Firma Romania bercadang lodgy, yang separuh model antara wagon stesen dan MPV. julat, seperti biasa di Dacia, adalah terhad: petrol dua enjin dan dua diesel (dengan kuasa antara 90 dan 110 CV) yang terdiri daripada 11,370 euro (yang paling murah daripada tujuh kuasa dua pasaran) Untuk 16.030 euro Dacia Lodgy Stepway dilengkapi dengan dCi 110 enjin hp, pelbagai kegemaran kami.

Dacia Lodgy Stepway

Walaupun pandangan yang sukakan cabaran, Dacia Lodgy Stepway adalah model semata-mata untuk kegunaan di jalan raya. Ia tidak memiliki atau tayar campuran atau lebih ruang atas. Dan ia menunjukkan. The dCi mempunyai beberapa bersemangat di atas 1.7000 pusingan dan jerayawara selesa. Walau bagaimanapun, di bandar ia tidak begitu berlembut dengan penumpang di mana penggantungan itu adalah agak sukar untuk bergerak ke atas firma merosot.

Dacia Lodgy Stepway dalam

Di atas kapal, kemasan dan plastik jelas kos rendah, walaupun peralatan mereka adalah betul diberikan harga. Barisan kedua direka untuk lebar dan tiga (2 + 1 dan tidak, seperti dalam kebanyakan kereta), dengan ruang kaki yang baik. Barisan ketiga kerusi boleh memuatkan dua orang dewasa tanpa kesukaran -sesuatu yang jarang berlaku dalam model tujuh tempat duduk yang mempunyai ruang yang cukup untuk kedua-dua kaki dan ketinggian. Batang besar konfigurasi lima tempat duduk (825 liter) dan sangat kecil dengan barisan ketiga kerusi (200 liter) seperti dalam kebanyakan model tujuh tempat duduk.

Toyota Verso

Toyota Verso

Di bawah 20,000 euro, Toyota Verso Ia hanya boleh didapati dengan petrol 1.6 enjin 132 hp. Tetapi lebih-daripada 20,300 euro untuk 21,850 euro, kita dapati varian diesel 1.6 liter petrol dan 111 hp 1.8 liter 147 hp dikaitkan dengan transmisi automatik terus berubah-ubah.

Toyota Verso masih salah satu MPV kompak yang terbaik (4.46 m) dapat menawarkan kompromi terbaik antara dinamik dan keselesaan, memuji-muji kemasan, peralatan standard seorang yang sangat membenarkan dan tujuh kerusi.

Toyota Verso

Ia juga menawarkan suai biasa dalam MPV (individu kerusi lipat sepenuhnya), lebih tinggi daripada yang saloon atau SUV dan baris kedua kerusi ketinggian dalaman. Ia boleh memuatkan dua orang dewasa, walaupun tidak dengan keselesaan yang sama di kerusi pusat baris. Bagaimanapun, ia adalah jauh lebih baik dalam hal ini daripada Kia Carens (juga di bawah 20,000 euro), di mana barisan ketiga kerusi adalah untuk kanak-kanak.

Toyota Verso

batang, seperti yang dijangkakan, pergi dari 440 liter pada lima tempat duduk untuk 155 liter dalam tujuh kerusi. Sekali lagi, lebih tinggi daripada 105 liter Kia Carens menginap terhad (Kurang dari roadster Mazda MX-5) dalam konfigurasi tujuh tempat duduk.

Sila PrecioLargoMotoresTransmisiónMaletero 5/7 plazasA
Dacia Lodgy11.370 untuk 16,30 euro4498 mm100hp 1.6; TCe 115 hp; dCi 90 hp dan dCi 110 hpFWD. manual 5634/207 literHarga. petak bagasi.
Toyota Verso18.200-20.150 euro4460 mmPetrol. 1.6 132 hpFWD. manual 6440/155 literKemasan. Peralatan.

Orang pengangkut atau MPV, penyelesaian klasik

Sebelum ini, MPV adalah kereta yang rekabentuknya telah ditentukan oleh fungsi bukan bentuk, oleh itu minivan istilah untuk menggambarkan mereka. Malah jabatan pemasaran memutuskan untuk membuat mereka MPV yang, oleh "Multi Purpose Vehicle"English, dan kedudukan sebagai kereta untuk segala-galanya: untuk keluarga, untuk atlet, untuk profesional, bagi mereka yang suka untuk memandu, dan lain-lain

Namun, mereka telah kehilangan tanah untuk SUV, tetapi mempunyai kelebihan besar telah dibangunkan dari awal lagi untuk mempunyai tujuh kerusi. Ini memberikan mereka batang-batang tatarajah yang betul dalam barisan tempat duduk dan ruang dalaman daripada SUV dimensi yang sama.

Ford S-Max

Ford S Dagangan

ini Ford S-Max mendapatkan semula resipi yang membuat kejayaan generasi pertama: benar tujuh tempat duduk, reka bentuk yang bergerak dari MPV tradisional dan keupayaan untuk menyediakan kedua-dua keselesaan penumpang dan dinamik yang membawa. roll adalah sangat terhad dalam keluk, menyokong stereng terus terang dan sangat langsung. Sudah tentu berat dan pusat graviti agak tinggi dirasai di pintu masuk selekoh tajam, namun dari segi keseronokan memandu ditunjukkan lebih baik berbanding sebarang MPV.

Ford S Dagangan

Di atas kapal, Ford S-Max barisan kedua tempat duduk boleh slaid 17 cm, membebaskan ruang jika ia precise- untuk barisan ketiga kerusi. Di samping itu, tempat duduk individu di barisan kedua adalah berengsel untuk menyediakan akses kepada kedua-dua kerusi baris ketiga. Bagi batang, dalam konfigurasi lima tempat duduk ia turun kepada 770 liter dan 285 liter dalam konfigurasi tujuh tempat duduk.

Ford S Dagangan

Akhir sekali, kita mesti menyebut bahawa tawaran baik kualiti dilihat kemasan, reka bentuk papan pemuka lebih halus daripada generasi pertama dan peralatan, bergantung kepada versi, termasuk bumbung panorama dan visi kamera 180 darjah untuk muslihat mudah dalam bandar , kerana apabila tempat letak kereta dan garam mempunyai penglihatan sifar kerana dinding menyatakan tempat letak kenderaan.

Renault Grand Scenic

Renault Grand Scenic

yang Renault Grand Scenic memecah dengan warisan Renault Scenic. Reka bentuk yang lebih moden dan kurang MPV, dash kembali ke suasana yang lebih klasik, tetapi dengan skrin sentuh pusat mengenakan dan tingkah laku dinamik kini lebih dekat dengan yang di salon, tetapi tanpa sebaik yang satu Renault Megane atau Ford S-Max. Dia hanya telah bertambah baik.

Renault Grand Scenic

Di atas kapal, manakala Renault Grand Scenic mengekalkan reka bentuk kerusi individu tidak tanggal: Sekarang hanya tekan butang untuk menyembunyikan di atas lantai kereta, melepaskan ruang kargo. Barisan kedua kerusi Tempoh- -Laras menawarkan lebih ruang kaki terima kasih kepada jarak roda yang lebih panjang daripada Renault Scenic. Barisan ketiga kerusi, seperti dalam hampir semua kenderaan ini akan selesa untuk kanak-kanak, sementara orang dewasa dan remaja akan berasa agak ketat di tempat-tempat.

Renault Grand Scenic

Dalam petak bagasi menawarkan 533 liter dalam konfigurasi lima tempat duduk, dikurangkan kepada 189 liter dengan barisan ketiga kerusi di tempat. Ia tidak cukup untuk tujuh orang, sudah tentu, tetapi masih lebih daripada 170 liter Citroen C4 Grand Picasso-pemimpin segment- atau 145 liter BMW Siri 2 Grand Tourer. perbezaan tidak banyak, tetapi dengan tujuh orang di atas kapal, segala-galanya yang diambil kira.

Renault Espace

Renault Espace

yang Renault Espace adalah perintis MPV di Eropah, terima kasih kepada ruang dalaman yang besar dan suai, dengan lipatan kerusi individu daripada pelbagai bentuk dan juga berputar. Tetapi bagi generasi kelima Renault Espace dia telah benar-benar dicipta semula. Kami hadir sebagai crossover, tetapi reka bentuk adalah jelas bahawa sebuah MPV dengan ketinggian lebih (16 cm) di bawah pesaing segmen daratnya. Sebagai perbandingan, kebanyakan SUV menyediakan antara 20 dan 22 cm, manakala Espace sebelum ditawarkan 12 cm tinggi.

Renault Espace

transformasi Espace juga dilihat pada roda. jenazah sangat selesa tetapi kini menawarkan pemanduan lebih dinamik, terutama dalam versi dilengkapi dengan empat roda steerable christened 4Control. Dan ia bukan sesuatu yang perlu dinilai semata-mata kepada jalan berkelok-kelok dan memandu ceria di bandar juga menawarkan kelebihan yang jelas untuk muslihat di jalan-jalan sempit dan tempat letak kereta (ia mempunyai jejari membelok hanya lebih lama daripada meter Renault Clio) atau hanya untuk meletak 4.86 m yang panjang. Ia memalukan bahawa sistem ini tidak standard pada semua Espace, malah di mana ia tidak adalah pilihan.

Renault Espace

penukaran itu masih di atas kapal. Selamat tinggal kerusi individu anda boleh berputar dan memasang di mana mahu di petak penumpang, adalah semua lebih konvensional kualiti sekarang dan lebih baik menyedari (Renault telah membuat banyak kemajuan dalam bidang ini). kerusi individu kini atau tersembunyi di bawah lantai kereta dengan menekan butang di dalam batang atau melalui skrin sentuh pusat.

Ruang di atas kapal tetap menjadi salah satu rujukan dalam segmen tersebut. Dalam baris kedua kerusi (boleh slaid lebih 17 cm secara individu) ruang untuk kedua-dua kaki dan lebar yang hebat. Walau bagaimanapun, barisan ketiga kerusi tidak begitu mesra seperti dalam generasi yang lalu, walaupun mereka boleh melakukan perjalanan tanpa masalah dua orang dewasa.

Renault Espace

Konfigurasi boot tujuh kerusi, sementara itu, adalah kandungan untuk 247 liter. Ia adalah lebih daripada banyak MPV, sudah tentu, tetapi juga mengukur 4.86 m panjang. Bagaimanapun, masih tidak mencapai SEAT Alhambra dalam hal ini.

SEAT Alhambra

Seat Alhambra

The Volkswagenn Sharan dan kembarnya yang SEAT Alhambra memerintah di atas segmen MPV besar, Lancia sekarang bahawa (Chrysler) Voyager, Citroen C8 dan Peugeot 807 tidak lagi dalam pasaran dan Renault Espace mencari untuk mendapatkan lubang baru. Di hadapan Volkswagen Sharan, SEAT Alhambra mengesyorkan yang penalaan lebih dinamik yang tidak mengurangkan keselesaan dan nilai terbaik untuk peralatan. Dan walaupun SEAT Alhambra mempunyai beberapa pesaing, mempunyai terlalu banyak ciri.

Seat Alhambra

Reka bentuk SEAT Alhambra, walaupun baik adalah jelas berfungsi. Dan yang mempunyai kelebihan dalam hal-hal kehidupan di atas kapal. Pedalaman adalah sangat baik dan akses kepada tempat duduk belakang, terima kasih kepada pintu gelangsar adalah sempurna.

Seat Alhambra

Tujuh kerusi adalah kerusi individu (gelongsor kira-kira 16 cm) jenis dan benar-benar swiveled untuk mengakses kerusi ketiga berturut-turut. Kecondongan Penyokong belakang yang boleh dilaraskan dan lipatan sepenuhnya. Barisan ketiga kerusi -escamoteable bawah maletero- boleh memuatkan dua orang dewasa, walaupun kedudukan kerusi, agak tinggi, tidak sesuai. Mereka juga agak sempit.

kerusi PrecioLargoMotoresTransmisiónMaletero 5/7
Ford S-Max28.975-46.400 euro4,796 mmPetrol dan diesel. 120-240 hpFWD. AWD. Manual atau automatik700/285 litertingkah laku dinamik. petak bagasi.
Renault Grand Scenic20.016-30.096 euro4634 mmPetrol dan diesel. Dari 116 kepada 160 hpFWD. Manual atau auto.533/189 literDesign. petak bagasi.
Renault Espace30.900-44.535 euro4,857 mmPetrol dan diesel. Dari 131-200 hpFWD. Manual atau auto.614/247 literDesign. Kemasan. Habitability. Dinamik.
Seat Alhambra33.861-43.971 euro4,854 mmPetrol dan diesel. Dari 116 kepada 220 hpFWD. Manual atau DSG.955/300 literHabitability. petak bagasi. Nilai untuk wang peralatan

Crossover atau SUV, besar

yang SUV Mereka telah digantikan dalam banyak aspek untuk badan biasa tadi. Ramai yang menawarkan versi tujuh tempat duduk. Cenderung untuk menjadi lebih mahal daripada yang setaraf dan MPV kurang praktikal kedua-dua akses di atas kapal untuk barisan ketiga kerusi, kerana dalam hal-hal suai. Sama ada anda suka SUV untuk isu estetika yang mudah, penglihatan, akses di atas kapal atau semata-mata kerana kadang-kadang keluar dari amalan jalan raya, terdapat cadangan yang menarik:.

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery Hse

yang Land Rover Discovery Ia adalah salah satu model perdana pengeluar Inggeris. Ini generasi baru adalah lebih dekat kepada konsep Range Rover Discovery yang tradisional. tingkah laku pemanduan dinamik telah bertambah baik, walaupun arah yang ditunjukkan perubahan tajam sedikit dan laluan rolling masih agak dikenakan.

Land Rover Discovery Hse

Walau bagaimanapun, di mana rancangan Land Rover Discovery Ia adalah sangat baik dalam keselesaan perjalanan: Ia adalah sangat selesa dan tenang (walaupun diesel). Sudah tentu, dengan Terrain Response II, rancangan Discovery hebat off-road. Tidak kira permukaan dan halangan, Discovery penghormatan pendahulunya.

Land Rover Discovery Hse

Di atas kapal, yang Dicovery menawarkan tujuh kerusi untuk orang dewasa; kerusi barisan ketiga tidak untuk kegunaan tertentu atau tunggal untuk kanak-kanak. Walaupun dengan barisan kedua kerusi dibuang kembali sama sekali, orang yang hampir 1.80 m boleh duduk di kuasa dua latar belakang tanpa lutut anda menyentuh belakang tempat duduk di barisan kedua. Sebagai balasan, kapasiti but bukan yang terbaik pemilihan ini kereta tujuh tempat duduk.

Land Rover Discovery Hse

Land Rover Discovery adalah sesuai untuk mereka yang memerlukan tujuh kerusi penuh -dan bukan lima dengan dua lagi untuk menjadikannya lebih atau bagi mereka yang memerlukan, walaupun kadang-kadang, baik kebolehan luar jalan. Dan jika anda tidak akan menggunakan, anyway, yang Discoverry adalah lebih selesa, keselesaan yang halus dan penumpang sebagai kereta keutamaan. Ia adalah anekdot, tetapi ia menunjukkan dengan jelas; Discovery 12V melengkapkan enam mengambil masa sembilan port USB dan boleh menyambung sehingga lapan peranti melalui bersepadu wi-fi itu.

5008

5008

yang 5008 adalah satu lagi model yang telah berubah dari sebuah MPV klasik Citroen C4 Grand -derived Picasso- untuk menjadi sebuah SUV. Peugeot 5008 mempunyai terhad kemahiran jalan (Walaupun ketinggian hampir 24 cm), tetapi ditunjukkan sangat selesa dan jalan dinamik, suatu arahan yang sangat tajam yang memberikan lebih ketangkasan daripada Skoda Kodiaq, sebagai contoh.

5008

Di atas kapal, Peugeot 5008 kelihatan kemasan dengan kualiti yang dilihat hampir premium. Ia mempunyai tujuh kerusi individu dan walaupun tempat duduk mereka adalah sedikit lebih kecil daripada Skoda Kodiaq atau Land Rover Discovery, ruangan untuk kaki di barisan tempat duduk kedua adalah besar (baik, tidak ada terowong pusat yang boleh mengganggu pusat penumpang ).

5008

Peugeot 5008 Beliau menonjol dari pesaing-pesaingnya melalui suai bahagian dalamnya (Individu untuk semua tempat duduk) untuk kualiti yang dinamik (untuk menjalankan sebuah SUV tidak bermakna anda tidak suka memandu), keselesaan perjalanan dan peralatan teknologi (i-Cockpit, automatik kecemasan risiko amaran brek perlanggaran, amaran aktif berlepas lane, had laju pengiktirafan, kelajuan pengawal selia penyesuaian dengan Stop (transmisi automatik), aktif sistem pengawasan sudut mati, Park Assist dan pandangan kamera 360),

Skoda Kodiaq

Skoda Kodiaq

Bagi sesiapa yang mencari sebuah kereta tujuh tempat duduk dan mahukan estetika SUV yang benar-benar besar, Skoda Kodiaq Ini ia merupakan satu cadangan yang terbaik. Dengan 4.70 m panjang, ia tidak betul-betul sebuah kereta kompak tetapi dengan jarak roda yang panjang (2791 mm) yang Kodiaq menawarkan dalaman yang besar dan boot sama besar kepada konfigurasi lima tempat duduk itu (560 liter) dan versi yang betul tujuh kerusi (270 liter).

Skoda kerusi Kodiaq

Jelas roominess dan keselesaan yang tidak sama di semua tempat. Dalam baris kedua kerusi (18 cm pembukaan pada), panjang ruang dan lebar longgar, kecuali bahawa ia merasakan di dataran pusat. Ini adalah lebih dekat, untuk menyembunyikan tempat letak tangan yang. Bagi barisan ketiga kerusi, hanya dua kanak-kanak perjalanan yang benar-benar selesa di dalamnya, walaupun mereka boleh diduduki oleh dua orang dewasa.

Skoda treler Kodiaq

Tahap dinamik, tanpa kekok bukan Kodiaq akan membawa anda senyuman, tetapi sekurang-kurangnya sangat selesa. Ideal, juga, bagi mereka yang memerlukan menarik treler sehingga 750 kg, jika ia tidak dilengkapi dengan brek, dan sehingga 2,200 kg dengan brek. juga mempunyai Trailer Membantu sistem dan arah terbalik automatik untuk mereka yang tidak biasa dengan treler manuver yang.

Skoda dalam Kodiaq

Akhir sekali, menyebut bahawa sebagai salah satu model terbaru pemilihan ini, anda boleh melengkapkan semua jenis alat bantuan memandu (penyesuaian kawalan pelayaran, pengesanan kenderaan di bintik buta, brek automatik, dan lain-lain) dan sambungan (Google Earth, tempat menarik, perkhidmatan cuaca, Apple Kereta Main, dan lain-lain).

Sila PrecioLargoMotoresTransmisiónMaletero 5/7 plazasA
Land Rover Discovery Sport39.975-61.405 euro4590 mmPetrol dan diesel. 150-179 hpFWD. AWD. Manual atau auto.454 / liter ndOff-road. Habitability. Comfort. Sambungan.
500825.400-37.800 euro4641 mmPetrol dan diesel. 99-181 hpFWD. Manual atau auto.780 / liter ndDesign. Kemasan. Suai.
Skoda Kodiaq25.990-39.585 euro4697 mmPetrol dan diesel. 125-190 hpFWD. AWD. Manual atau auto.560/270 literpetak bagasi. Habitability. Menunda kapasiti. Harga peralatan.

kereta mewah, juga dengan tujuh kerusi

Dengan kedatangan mewah SUV, jenama premium juga mengambil kesempatan untuk mencadangkan model tujuh kerusi untuk ini tahap liputan. Dalam kategori ini kami telah memasukkan pilihan kecil model melebihi 50,000 euro dan bukan elektrik atau hibrid (mereka mempunyai kategori mereka sendiri).

BMW X5

Bmw X5 xDrive30d

yang BMW X5 adalah Aras rujukan dinamik dalam segmen SUV: Arah Incisal, kestabilan, cengkaman sisi dan keluk kawalan roll, adalah beberapa kualitinya. Dan ia berbuat demikian tanpa mengorbankan keselesaan penumpang (walaupun dalam mod Sport penggantungan ditunjukkan tidak perlu firma). Yang jelas, semua tujuh tempat duduk BMW X5 dilengkapi dengan sendiri meratakan penggantungan udara pada gandar belakang.

Bmw X5 xDrive30d

Selain itu, BMW X5 tetap setia kepada dasar BMW peralatan jumlah tepat, meninggalkan pelanggan keupayaan untuk mencipta X5 anda untuk surat itu dengan senarai panjang pilihan atau untuk tergoda pelbagai pek peralatan (lebih menarik dari segi ekonomi).

Bmw X5 xDrive30d

Dari segi habitability, X5 tawaran ruang dan suai MPV yang (Sambil berbaring kerusi, gelongsor, dan lain-lain). Ruang di barisan kedua tempat duduk yang sangat baik, sedangkan dalam ketiga dua penumpang yang duduk lebih rendah dan agak sempit. Sekurang-kurangnya mereka tidak tempat-tempat yang hanya boleh menggunakan kanak-kanak, dua orang dewasa boleh melakukan perjalanan ke sana.

Mercedes-Benz GLS

Mercedes Benz Gl 400 4MATIC

Mercedes-Benz berani pada zamannya dengan MPV mewah tujuh tempat duduk, Kelas A. Hari ini, satu-satunya wakil "kategori daripada tujuh kerusi" adalah Mercedes-Benz GLS (The Class V ialah enam duduk). Dibangunkan terutamanya untuk pasaran Amerika Syarikat, GLS mempunyai peranan mastodon di Eropah lama kita: ia berukuran 5.13 m panjang (5,16 m di 63 versi AMG) dengan 1.93 m lebar dan 1.85 m tinggi.

Mercedes Benz Gl 400 4MATIC

Dengan apa-apa dimensi, livability kapal Mercedes GLS layak daripada "van mini". Manakala ruang dalam dua baris pertama kerusi adalah hebat dalam ketiga ia adalah sangat baik. Sebenarnya, dua orang dewasa boleh melakukan perjalanan di barisan ketiga kerusi tetapi kekurangan ruang boleh agobiarles.

Mercedes Benz Gl 400 4MATIC

Mercedes GL keturunan GLS tidak lagi dipasang sebagai pek standard dari jalan (kotak gear, pusat pengkamiran kunci), tetapi masih boleh didapati sebagai pilihan. Sudah tentu, pemacu all-wheel adalah sebahagian daripada peralatan standard. anyway, mana sampel GLS empayar dalam keselesaan perjalanan. Sangat selesa, baik tidak bertukar rolling (bar anti-roll aktif) dan kebal ke sisi angin terima kasih kepada fungsi tertentu kawalan kestabilan.

Volvo XC90

Volvo XC90 D5

yang Volvo XC90 adalah SUV premium quintessential dan alternatif terbaik untuk orang-orang Jerman atau model British biasanya mengambil kira semua jualan. reka bentuk, kedua-dua bahagian luar dan dalam yang sangat halus, menjadikan tiba-tiba berkembang model Jerman lama.

Volvo XC90 D5

Di atas kapal, skrin sentuh pusat untuk mengawal semua fungsi kereta (GPS, kawalan cuaca, multimedia, dan lain-lain) mempunyai pasaran antara muka yang lebih mudah dibaca dan kelajuan biasanya hanya kita dijumpai di dalam tablet. Kualiti bahan-bahan boleh dikatakan pada tahap yang Q7 Audi dan berjalan perbaikan (keselesaan dan kesunyian) Adakah yang terbaik dalam kategori.

Volvo XC90 D5 Momentum

Dari segi roominess, Audi Q7 5.02 m adalah lebih tinggi sedikit daripada Volvo XC90. Dalam kedua-dua kes, kerusi ketiga berturut-turut adalah untuk kegunaan sekali-sekala dan tidak menawarkan ruang yang sama dengan Mercedes GLS. Antara Audi Q7 dan Volvo XC90, perbezaan ruang adalah minimum, tetapi seperti dalam akses Q7 untuk barisan ketiga kerusi sudah tidak sesuai (anda perlu lipat kerusi di barisan kedua dalam dua pergerakan) kami mencadangkan Volvo XC90 akses yang lebih baik.

Sila PrecioLargoMotoresTransmisiónMaletero 5/7 plazasA
BMW X561599-106064 euro4886 mmPetrol dan diesel. Dari 231-449 hpRWD. AWD. Auto.575/274 literDinamik. batang
Mercedes GLS88950-155950 euro5,130 mm (AMG: 5160 mm)258 hp diesel dan petrol 333-585 hpAWD. Auto.680/300 literHabitabiliad. Penghalusan. Off-road.
Volvo XC9056.472-76.468 euro4,950 mmPetrol dan diesel. Dari 190-320 hpFWD. AWD. Auto.640/262 literKemasan. Penghalusan. Design. livability

Elektrik dan hibrid tidak bertentangan dengan 7 kerusi

bandar-bandar besar semakin bermusuh dengan kereta, dengan hanya elektrik dan kacukan dibenarkan bergerak di bandar-bandar seperti Madrid apabila episod pencemaran sangat tinggi. Jika anda memerlukan kereta 7 tempat duduk yang boleh mendapatkan di bandar-bandar besar tanpa sekatan untuk pengeluaran mereka atau hanya dengan pilihan, terdapat beberapa model, walaupun kebanyakan jatuh ke dalam kategori kereta mewah.

Toyota Prius +

Toyota Prius +

Dengan pelbagai yang ada di antara 30,000 dan 40,000 euro, Toyota Prius + bukan kereta terutamanya yang mampu dimiliki, tetapi jika anda memerlukan tujuh kerusi dan tidak boleh atau mahu kereta yang "ekologi" melebihi 50,000 euro, ini adalah pilihan yang munasabah hanya anda.

Toyota Prius +

Secara teknikal, tingkah laku yang dinamik dan peralatan atau sambungan, Prius + adalah serupa dengan julat hibrid Toyota lain, sebagai Auris atau generasi sebelumnya Prius. Ideal di bandar (selesa, tenang, licin) Ia tidak lagi begitu banyak di jalan raya, di mana bunyi enjin haba menjadi lebih masa ini, terutamanya jika mereka berkunjung ke tujuh Lembaga- dan tahap dinamik agak kekok.

Toyota Prius +

Mana Prius + adalah untuk meyakinkan habitability. Dan ia berbuat demikian dengan cemerlang. Walaupun saiznya yang padat, berkenaan dengan suatu MPV- klasik ia menyediakan carrier Tempat duduk individu dalam semua jawatan (tempat duduk yang boleh slaid, lipatan atau menarik balik secara individu). beliau livability adalah lebih tinggi daripada banyak padat MPV, walaupun di barisan ketiga di mana dua orang dewasa tidak akan merasa ditangkap (ia adalah lebih baik dalam aspek ini dan banyak SUV besar). Hanya sampai ke barisan ketiga kerusi adalah lebih buruk daripada pesaing-pesaingnya. Dan di latar belakang, Prius + mempunyai lebih daripada MPV station wagon.

Tesla Model S

Tesla Model S

yang Tesla Model S sui generis kekal sebagai model dalam (berapa lama?) kejadian automobil antarabangsa. Dan juga dalam pemilihan ini kereta tujuh tempat duduk. Ia adalah 100% elektrik, menyampaikan prestasi dinamik yang sangat baik, prestasi sukan, adalah sebuah badan fastback sedan dan sesuai untuk tujuh penumpang, terima kasih kepada dua kerusi pilihan (4,600 euro) yang terletak di dalam batang.

Tesla Model S tujuh kerusi

Tesla pulih idea stesen wagon keluarga besar 70 dan 80. Ini adalah dua kerusi hanya sesuai untuk kanak-kanak perjalanan kembali ke arah perjalanan. Jelas sekali, jika mereka sedang digunakan, mengatasi batang utama (masih penyerang 150 liter). Tesla dicadangkan pilihan yang sama dalam Model X, tetapi berturut-turut ketiga SUV kerusi lihatlah ke arah perjalanan dan dua orang dewasa boleh melakukan perjalanan di dalamnya.

Enjin Volvo XC90 T8 Twin

Volvo XC90 T8

Volvo Engine XC90 T8 Twin Ia adalah plug-dalam versi hibrid daripada XC90. Tetapi juga versi berasaskan prestasi (lebih daripada 400 hp dan 5.3 s dari 0 hingga 100 km / h) Dan mewah (ada juga versi limosin empat tempat duduk). Seperti yang lain daripada julat, ia boleh mempunyai baris ketiga pilihan kerusi.

Volvo XC90 kerusi barisan ketiga

Untuk menyerlahkan mod AWD yang (pacuan empat roda kekal) dan autonomi dalam mod elektrik 100% sehingga 40 km. Volvo XC90 T8 Twin Engine menikmati mata yang sama untuk versi dilengkapi dengan enjin haba, dengan kelebihan tambahan prestasi yang lebih tinggi dan penggunaan kuasa yang lebih rendah (selagi mereka menggunakan kemungkinan memasang do).

Sila PrecioLargoMotoresTransmisiónMaletero 5/7 plazasA
Toyota Prius +28.900-36.000 euro4645 mmPetrol hibrid 136 hp 1.8 FWD. kereta505/200 literHarga. pelepasan CO2.
Tesla Model S84,600 kepada 158.600 euro.4,979 mmKuasa (s) 333-612 hpFWD. AWD. Auto.894/150 literManfaat. Design. Pelepasan sifar.
Enjin Volvo XC90 T8 Twin81.180-85.180 euro4,950 mm2.0 plug-in hybrid petrol 408 hpAWD. Auto.640/262 literManfaat. Keselamatan. Habitability. pelepasan CO2

Mini Van, kerana perkara-perkara yang kadang-kadang saiz

Ada keajaiban, jika anda mahu kenderaan tujuh penumpang mampu membawa bagasi daripada tujuh penghuni, satu-satunya model mampu menawarkan yang menyegiempatkan bulatan adalah van mini. Di bawah kulit tersebut keinggeris sebenarnya berasal dari apa yang kita panggil di Sepanyol sentiasa van. Tetapi berhati-hati, model semasa mempunyai apa-apa kaitan dengan imej yang kita ada daripada tahun 80-an gaya van MB-100 Mercedes Model-model semasa adalah selesa, tenang, berkelakuan hampir seperti sebuah kereta penumpang dan boleh mendapatkan sangat mewah.

SsangYong Rodius

Ssangyong Rodius

Walaupun reka bentuk yang hampir tiada siapa yang suka SsangYong Rodius generasi pertama mempunyai beberapa kejayaan di Sepanyol terima kasih kepada harga yang sangat kompetitif. Generasi baru mempamerkan reka bentuk yang lebih rela, tetapi mengekalkan resipi yang sama seperti di atas: habitability yang besar (dengan 5,13 saya selama yang anda boleh), serba boleh, peralatan standard yang baik dan harga yang sangat kompetitif (dari 28,100 euro).

Ssangyong Rodius

Generasi baru mempunyai adalah ubah bentuk penggantungan selari belakang, yang telah dibenarkan ketara meningkatkan keselesaan perjalanan dan tingkah laku dinamik. Tetapi tidak membuat kesilapan, ia masih sebuah kenderaan yang nikmat keselesaan atas mana-mana peruntukan lain. Cepat off trek pada kadar yang mudah, memandu Rodius bukan pengalaman yang berharga. Bagaimanapun, itu bukan kerjaya beliau. Its raison d'être adalah untuk menawarkan banyak ruang di atas kapal. Dan dalam seksyen ini benar-benar cemerlang.

Ssangyong Rodius

Walaupun kualiti perhimpunan dan bahan-bahan tidak mencapai jenama Korea yang lain, bukan model kos yang rendah. Ya, terdapat banyak ruang untuk penambahbaikan. Untuk membayar ganti rugi, SsangYong pertaruhan dengan peralatan standard menyeluruh yang merangkumi tekanan kawalan tayar asas yang paling, kerusi baris ke-2 dan ke-3 dengan pelarasan membujur, tiga dos 12 V, penghawa dingin dwi untuk tempat duduk belakang dan peraturan bebas untuk tempat duduk belakang, elektrik boleh laras dan lipatan cermin luar. Versi yang paling lengkap termasuk walaupun komputer multimedia dengan pemain DVD telah dilayan penumpang belakang.

Volkswagen Multivan T6

Volkswagen Multivan Generation Six

Bagi generasi keenam "Combi" Volkswagen mencadangkan T6 Multivan Ia mencadangkan kenderaan semakin komersial lagi untuk mengambil asas dan pulih saksi MPV besar (menaip Lancia-Chrysler Voyager) model beberapa tahun yang lalu. Ia adalah sesuatu yang terbukti dalam persembahan estetik (gabungan bicolor tidak wajib, anda juga boleh menempah warna tunggal) dan terutama dalam peralatannya.

Volkswagen Multivan Generation Six

yang Kawalan Cruise aktif yang menguruskan jarak ke kenderaan di hadapan dan redaman elektronik dipandu (Tiga tahap redaman) adalah sebahagian daripada peralatan. Walaupun pada roda, Multivan mempunyai lagu yang lebih dekat dengan Volkswagen Sharan daripada sebuah van.

Volkswagen Multivan

Di atas kapal, baris kedua mempunyai dua kerusi individu, sambil duduk berbaring, gelongsor dan berpusing 180 ° untuk, sebagai contoh, bercakap dengan penumpang barisan ketiga kerusi. Ini adalah konfigurasi klasik untuk satu kerusi tiga tempat duduk, walaupun ia juga berbaring dan slaid beberapa sentimeter untuk meningkatkan petak bagasi, sebagai contoh. Yang, dengan tiga barisan tempat duduk dalam kedudukan, mempunyai jumlah yang besar (720 liter). Ia juga mungkin berehat dua baris tempat duduk dan menyertai mereka, menukar ruang ini ke dalam satu bentuk katil. Tiada kenderaan tujuh tempat duduk di pasaran dengan fleksibiliti yang lebih besar daripada Volkswagen Multivan.

Volkswagen Multivan

Akhir sekali, ambil perhatian kemungkinan besar penyesuaian yang Multivan dengan pelbagai pilihan seperti skrin dan pemain DVD, pemanas menengah atau peti sejuk yang bersepadu.

Sila PrecioLargoMotoresTransmisiónMaletero 5/7 plazasA
SsangYong Rodius28.100-38.450 euro5,130 mm2.2 diesel 178 hpRWD. Manual. AWD Auto dan Autond / 875 literSpace. Suai. petak bagasi. Harga.
Volkswagen Multivan T630.320-53.390 euro4904 mm2.0 diesel 204 hp 102-204 hp dan petrol 2.0RWD. AWD. Manual. Auto.nd / 720 literSpace. Suai. petak bagasi.