halus.

  • (Del lat. Fine).
  • 1. f. sanksi administrasi atau jenayah yang terdiri daripada kewajipan untuk membayar sejumlah wang.
  • Royal Akademi Bahasa Sepanyol © Hak cipta terpelihara

Apakah denda trafik paling biasa? Tiada siapa yang akan mahu menjalankan salah satu penalti terdiri membayar wang, tetapi yang benar adalah bahawa Sepanyol adalah dibenarkan dengan baik. Pada tahun 2013 mereka memenangi 10.410 denda setiap hari, dengan jumlah 121,82 euro secara purata, mengikut Pemandu European Partners. Mereka adalah tokoh-tokoh yang mendorong kita untuk bertanya di mana pemandu terperangkap lebih kerap dan apa yang boleh dilakukan dalam kes-kes seperti ini.

1. Tiada penalti untuk memandu tanpa tali pinggang keledar

Denda untuk memandu tanpa tali pinggang keledar adalah penalti pentadbiran yang dikenakan ke atas penghuni kenderaan, diwajibkan untuk memakai tali pinggang keledar, beredar tanpa membawa diikat. Amaun penalti yang 200 euro dan boleh digunakan untuk orang yang menyalahi, kecuali dalam hal di bawah umur, kerana mereka bertindak balas dengan ibu bapa atau penjaga mereka. Jika orang yang bersalah adalah pemandu, anda boleh menarik ke bawah 3 mata lesen memandu.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Terdapat beberapa kes di mana penghuni memakai tali pinggang keselamatan adalah dikecualikan: dalam gerakan terbalik atas sebab-sebab perubatan atau dalam menjalankan profesion tertentu (pemandu dan penghuni kenderaan kecemasan, latihan jalan guru, pemandu teksi dan penghantar di jalan-jalan bandar), walaupun kes ini dalam semakan atas permintaan Suruhanjaya Eropah untuk mengurangkan pengecualian ini. Jika anda berada dalam salah satu daripada kes-kes ini, anda perlu menyediakan dokumen untuk membuktikannya dan anda harus menarik balik aduan itu.

Jika tidak, satu-satunya cara anda untuk menghilangkan sekatan itu akan menyediakan bertulis menafikan fakta-fakta dan mencari bukti untuk membuktikan pelakuan kesalahan itu, walaupun anda mengecam agen kuasa pengesahan yang ringkas aduan akan diambil sebagai bukti yang cukup, kerana ejen dianggap kebenaran. Dari sini, semua yang anda akan anda akan mengemukakan usul untuk dipertimbangkan semula dan, jika tidak diterima, pergi dalam perbicaraan untuk pentadbiran, dengan kos berbangkit dan yuran peguam.

2. Penalti kerana memandu secara manual menggunakan peranti telefoni

Memandu dan bercakap di telefon bimbit Adalah menjadi satu kesalahan yang boleh dihukum dengan denda 200 euro dan potongan 3 mata lesen memandu. Pada dasarnya, pemberitahuan itu hendaklah dibuat apabila kesalahan itu dilakukan. Walau bagaimanapun, ia adalah perkara biasa bahawa seorang pemandu bercakap melalui telefon bimbit melupuskan kerana dia melihat bahawa polis tidak jauh, banyak kali aduan juga dilakukan oleh pegawai beruniform atau polis kawalan kenderaan. Sentiasa ingat bahawa ia tidak adalah mandatori bahawa anda berhenti untuk menyampaikan aduan itu.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Sebaik sahaja anda tiba di rumah aduan itu, ia telah ditulis sebelum 20 hari kalendar dari tarikh yang dinyatakan dalam notis itu, menafikan fakta-fakta dan meminta bukti bahawa anda melakukan kesalahan itu. Jika akses Pentadbiran permintaan anda Sedar bahawa ia tidak wajib, tetapi untuk membenarkan keputusannya anda boleh membayar denda itu secepat mungkin untuk mengelakkan surcaj, atau membawa rayuan pentadbiran mencari kecacatan formal.

Jika pentadbiran gagal ujian ini memberikan anda dan membolehkan anda sentiasa membenarkan, anda boleh memfailkan rayuan meminta penggantian bukti baru yang menunjukkan rasa bersalah anda. Jika tidak mengambil kira sumber ini dan anda tidak bersetuju dengan kebenaran perlu pergi ke mahkamah pentadbiran, menyebabkan perbelanjaan peguam dan yuran.

3. Penalti kerana memandu di bawah pengaruh alkohol atau memandu di bawah pengaruh dadah

Selepas pembaharuan terakhir Akta Keselamatan Jalan Raya, melebihi had alkohol 0.5 g / l dalam darah (0.25 mg / l di udara hembusan) mewakili denda sehingga 1,000 euro, ditambah pemindahan sehingga 6 mata pada lesen memandu itu, hukuman yang sama terpakai kepada kes-kes daripada memandu di bawah pengaruh dadah, yang dikawal oleh liur bukti ujian Berbeza dengan ujian darah, dan penalti yang sama terpakai kepada pemandu yang enggan melaksanakan mana-mana ujian ini. Juga sejak pembaharuan yang terakhir, pejalan kaki perlu menjalani ujian itu apabila mereka telah terlibat dalam kemalangan jalan raya atau telah melakukan pelanggaran lalu lintas.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Sebagai warganegara mengecam selepas nafas pertama, anda layak untuk dua kawalan lain. Yang pertama dilakukan apabila mereka telah lulus minimum 10 minit, dan kemudian anda boleh meminta bayaran percubaan klinikal, yang mana anda bergerak pembayaran perbelanjaan (kira-kira 60 euro), ke pusat perubatan yang terdekat. Jika anda memberikan negatif, ia akan membayar balik wang.

Anda mempunyai 20 hari untuk memfailkan rayuan meminta nafas pengesahan status sijil. Pastikan anda mempunyai tiket yang dikeluarkan oleh pemeriksaan nafas selepas anda diamalkan mesti ditegah, dan bahawa tally data, kedua-dua tahap alkohol dikecam sebagai tarikh dan masa ujian dan aduan.

Jika tuntutan anda ditolak, anda boleh mencari kecacatan dalam bentuk untuk mencabar aduan itu, walaupun rayuan anda tidak berjaya adalah lebih baik untuk membayar denda itu secepat mungkin untuk membolehkan anda sentiasa tiba surcaj. Jika walaupun semua yang anda yakin bahawa anda betul, anda mempunyai ia helah terakhir anda datang ke mahkamah pentadbiran, menyebabkan perbelanjaan peguam dan yuran.

4. Penalti kerana tidak menghormati lampu merah bukan berkelip kepada lampu isyarat

Ponteng lampu isyarat Ia adalah salah satu kesalahan yang boleh dihukum dengan denda 200 euro dan potongan 4 mata. Terdapat dua senario yang mungkin supaya diperuntukkan aduan. Aduan yang dikenakan oleh seorang pegawai penguatkuasa undang-undang, sebagai contoh seorang ejen polis tempatan, yang melihat tidak menghormati lampu merah bukan berkelip kepada lampu isyarat dan memberitahu anda menggunakan kertas yang memberikan kita sebagai surat. Dan kemudian ada mesin yang melakukan kerja-kerja ini oleh ejen pihak berkuasa. Dalam mana-mana kes, denda jenis ini ruang untuk merayu jika anda merasa bahawa anda menetapkan sesuatu dengannya; Jika tidak, anda lebih baik membayar secepat mungkin.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Ia bergantung.

Sekiranya aduan tersebut datang kepada kamu dari tangan ejen itu, yang ia anggap ianya anggapan kebenaran, supaya permohonan anda perlu didokumenkan dengan baik dan wajar dengan bukti anda yang perlu diambil kira. Dalam amalan, jika ejen itu mengesahkan aduan yang ada apa-apa yang perlu dilakukan.

Jika ia adalah satu kawalan fotografi automatik, mengesahkan yang anda terima di rumah anda dua atau lebih imej dakwaan itu, yang dengan jelas melihat plat lesen kenderaan anda dan lampu isyarat berwarna merah. Jika ia berwarna kuning, denda yang boleh didapati. Ia meminta entiti yang mengeluarkan pemberitahuan sijil cahaya kamera kelulusan untuk mengesahkan bahawa terdapat satu penyegerakan antara kamera fasa lampu merah, dan membentangkan satu kenyataan bertulis menafikan fakta-fakta dan kesahihan ujian .

5. denda untuk melebihi had laju

Pada ketika ini kita tidak lagi akan menegaskan apa yang ditimbulkan oleh denda kerana memandu laju, lebih kurang selepas penambahan lima helikopter Pegasus untuk menyertai pelbagai jenis kamera kelajuan tetap dan mudah alih yang memastikan keselamatan kami dari jarak sehingga 170 meter.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Ia bergantung.

Jika anda mendapati diri anda dalam keadaan tertentu yang memberikan anda yang paling tinggi peronda polis untuk memaklumkan aduan, selain daripada picit mewujudkan menafikan fakta-fakta dan meminta bukti bertulis seperti gambar dan sijil radar kelulusan untuk mengesahkan bahawa Mematuhi Adapun margin teknikal kesilapan. Perlu diingat bahawa jika ejen itu mengesahkan aduan, beliau merupakan anggapan yang benar melainkan terdapat bukti yang berlawanan. Untuk menandatangani atau tidak log buletin aduan itu acuh tak acuh tidak melibatkan untuk menerima fakta yang dikatakan, hanya anda telah memberi notis secara peribadi.

Jika anda pulang ke rumah gambar kereta anda yang anda tidak ingat telah dilakukan, disertai dengan pemberitahuan memberitahu anda yang telah mengambil gambar melebihi had laju, tarik nafas panjang dan melihat imej. Website saya benar-benar kereta anda, plat lesen membaca dengan sempurna sesuai dan bahawa tarikh dan masa yang hampir sama laluan yang mungkin melalui kawasan di mana gambar itu dibuat, lebih banyak kenderaan daripada anda tidak muncul dalam imej ataupun -... kren bahawa segala-galanya adalah jelas dan boleh dipercayai. Jika anda mendapati apa-apa yang tidak persegi, ia menggunakan badan yang mengeluarkan kertas yang anda mempunyai di tangan dan jangan lupa untuk memohon pensijilan dari radar.

Kedua-dua dalam hal ini sebagai denda kerana tidak menghormati lampu merah, jika anda mendapat jawapan yang mengecewakan menolak hujah-hujah anda, anda boleh memfailkan rayuan pentadbiran atau dapatkan kecacatan formal. Sila ambil perhatian bahawa Pentadbiran mempunyai tempoh notis langkah-langkah prosedur tiga bulan bagi kesalahan kecil dan enam bulan bagi yang serius dan sangat serius; Di samping itu proses itu tidak boleh membesar lebih daripada satu tahun, kerana denda itu akan menjadi tidak sah; Akhir sekali, pastikan bahawa tiada kecacatan dalam pemberitahuan itu, sebagai contoh, disebabkan peruntukan yang lemah sebanyak data anda atau alamat anda.

Jika tidak ada ini berfungsi untuk mengukur rayuan pentadbiran mereka, adalah lebih baik untuk membayar penalti dan anda mengelakkan surcaj. Jika anda masih rasa anda betul, atau jika Pentadbiran tidak menyediakan bukti dan memegang alasan dengan kebenaran, langkah seterusnya adalah untuk pergi ke mahkamah untuk pentadbiran, menyewa seorang peguam dan membayar separuh jumlah sanksi, dalam yuran.

6. Penalti untuk tempat letak kereta di tempat yang dilarang

Denda untuk letak kenderaan terlalu, Mary denda trafik, walaupun aura denda lembut adalah dalam imaginasi kolektif, ia juga mewakili banyak prosiding disiplin pada setiap tahun. tanda-tanda tersembunyi mengharamkan tempat-tempat penyeberangan kekal yang tidak wujud atau garisan kuning tidak jelas dengan mata manusia boleh menjadi sebahagian daripada sebab-sebab yang membuat anda jatuh denda yang tidak dijangka untuk tempat letak kereta di tempat yang dilarang.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Jika anda ingin merayu hebat ini kerana anda tidak bersetuju dengan apa yang ia memastikan anda akan perlu menghantar kepada pihak berkuasa sanctioning ditulis untuk membuktikan bahawa terdapat kesilapan dalam denda atau menafikan fakta-fakta dan meminta bukti yang menyokong aduan itu. Jika anda telah bertiket untuk letak kereta di pemunggahan, laporan mengenai kewujudan kawasan yang akan menjadi ujian. Jika, dalam kes ini, City tidak boleh mengemukakan bukti tersebut, pihak berkuasa perlu menarik balik keizinan dan memberitahu anda secara bertulis. Ya, keputusannya mungkin tertunda sehingga setahun.

7. Penalti kerana tinggal di kawasan meletak kenderaan Letak kenderaan terhad

Di bandar Madrid sejumlah 1.3 juta telah direkodkan semasa 2013 sekatan oleh melebihi masa maksimum yang dibenarkan mengikut letak kenderaan Ordinan Mengawal selia (ORA). Walaupun pemandu ORA tidak seorang ejen pihak berkuasa, anda boleh melaporkan pelanggaran sebagaimana mana-mana warganegara lain. Dan ya, gagal untuk mematuhi kewajipan untuk membayar tiket atau kawalan masa jam mudah di kawasan tempat letak kenderaan terhad dan dikawal adalah melanggar Perkara 94.2, Peraturan-Peraturan Pengadilan Edaran.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya Multan?

Pertama, mengesahkan bahawa aduan itu diisi dengan betul. Jika formula ejen pihak berkuasa mesti menyatakan nombor pengenalan itu. Dan jika tidak, hendaklah mengandungi butir-butir lengkap laporan orang itu. Juga, anda boleh mengemukakan bukti terhadap demotrar jika anda tidak boleh sobrepasaste masa yang mana anda bayar, sebagai contoh dengan tiket yang anda beli. Begitu juga dengan kes itu tempat letak kereta di tempat yang dilarang, anda boleh meminta Majlis Bandaraya untuk membuktikan dakwaan tersebut. Dalam mana-mana kes, jika anda tidak mempunyai sumber-sumber yang terbaik yang anda boleh lakukan adalah membayar denda dan tidak menunggu Hacienda anda tembaga dengan cara tekanan, kerana dalam tempoh tiga hingga empat bulan anda akan bermain atas, dan bayaran tambahan 20%.

Dalam Motorpasión | Idiots denda: Anda mungkin berlaku kepada anda