Sejak 8 Disember, Portugal telah dibuat berjalan pulang dari kita tanpa menghilangkan tol agak rumit. The railcars yang sebelum ini percuma (Scut) telah menjadi satu halangan tol, atau kerana mereka memanggil mereka di sana Portagens.

Di Portugal terdapat dua jenis tol, halangan dan mereka yang tidak mempunyai halangan. Mereka mula berkembang mereka yang tidak mempunyai halangan, di mana anda tidak boleh membayar sama ada dengan wang tunai atau kad kredit, dan anda perlu membayar terlebih dahulu atau membawa memandu alat elektronik sama dengan Via Sepanyol T. Mereka memanggil OBU atau "TAG" juga berfungsi Greenway.

Kita akan melihat dalam artikel ini maklumat praktikal untuk memandu Portugis Autoestradas.

Dari Portugal dan dari Sepanyol terdapat banyak rasa tidak puas hati dengan langkah-langkah ini, dan yang sama Portugis, daripada Suruhanjaya pengguna jalan raya do Infante dan platform lain, keinginan lalai dan meruntuhkan sistem. Apa yang akan menjadi akibat lulus tol tanpa membayar? Dan jika kita skip tol tidak sengaja?

NOTA: Ini adalah untuk tujuan maklumat dan tidak berniat untuk menggesa pemandu untuk melakukan pelanggaran. Setiap orang memutuskan tanggungjawab beliau jika anda membayar tol atau melakukan penipuan.

Denda dan penalti bagi memandu tanpa tol gaji atau Greenway

Untuk kereta dengan pendaftaran asing, keizinan adalah 10 kali ganda ditipu tol, dengan sekurang-kurangnya 25 euro. Dalam kes jalan bertol tanpa halangan, setiap "pintu" untuk bergerak tanpa peranti, kita akan menang setiap kali resipi baru.

Bagaimana untuk membayar denda, jika kita tidak berada di dalam sistem perbankan? Terdapat hanya satu cara, dan bahawa kita berhenti Portugis GNR, dan jumlah yang perlu dibayar di tempat kejadian. Jika kita tidak berhenti, tiket trafik tidak datang ke Sepanyol. Jika kita hidup di Portugal atau menggunakan kereta sewa Portugis, kita terperangkap pasti.

Tol jalan halangan, terdapat penipuan melalui lorong tol (Via Verde), yang tidak mempunyai halangan. Jika masa lalu tol kami mendapati polis perlu menggaru poket anda. Yang tidak dapat melakukannya dalam Bahasa Sepanyol Vía T. Begitu juga, jika tidak terkejut polis, ia seperti pergi percuma.

Terdapat tempoh sukarela lima hari untuk membayar apa-apa denda mereka telah meletakkan kita. Selepas masa itu, kita juga perlu memberi bayaran pentadbiran sebanyak 1.70 euro untuk setiap anugerah selain sanksi.

Tol di Portugal

Bagaimana tol beroperasi di Portugal

dalam halangan tol, Terdapat tiga cara untuk membayar: wang tunai, kad, atau melalui Greenway. Sistem kedua adalah bersamaan dengan tol, tetapi tiada halangan. tuisyen dibaca dan cuba untuk membaca peranti Via Verde untuk mengumpul jumlah yang sesuai kepada pemandu.

Peranti ini menyajikan lebuh raya swasta, dan bagi sesetengah tempat letak kereta dan juga stesen Galp. Untuk lebuh raya tol tanpa halangan, milik awam, enrolmen dibaca dan menggeledah OBU atau "TAG" atau Greenway. Jika anda tidak mempunyai, melihat rekod komputer jika kereta itu dibenarkan untuk bergerak sebaliknya.

Iaitu, ia tidak adalah peranti elektronik wajib jika anda telah membayar tol maya melalui Internet atau automatik pada awal mesin railcars. Sudah tentu, dengan menggunakan peranti, Kami selamatkan bayaran tambahan. mata, yang OBU / "TAG" peranti adalah untuk railcars yang sebelum awam (Ex-Scut) untuk konsesi lebuh raya tol yang rendah tidak berfungsi, tetapi anda boleh membayar lama.

Tol di Portugal

Bagaimana menjalankan secara sah oleh Autoestradas Portugal

Jika kita akan berada di Portugal beberapa hari, terdapat alternatif kepada peranti pembayaran (sementara atau tetap), melalui halaman kad kredit Portugis Post Office:

 • Selama 3 hari atau kurang: 20 euro mesti dibayar berkhidmat untuk semua jalan tol tanpa halangan perjalanan tanpa had. Anda hanya boleh melakukan enam kali setahun.
 • Selama 5 hari atau kurang: Anda membayar mengikut penggunaan, dengan sekurang-kurangnya 10 euro, dan boleh mendapatkan semula wang yang kita telah tidak dibelanjakan.
 • Terdapat bayaran 0,62 € untuk kos pentadbiran dalam kedua-dua kes.

Satu lagi kemungkinan adalah untuk melakukan di sempadan dalam mesin automatik, Correos, Oporto, Lapangan Terbang Faro, IKEA atau bidang perkhidmatan bekas Scut. Kami tidak memerlukan peranti elektronik, kata pemarkahan pendaftaran kami, adalah tol maya.

Tol di Portugal

Jika kita ingin tinggal lebih lama, kita perlu Via Verde Pelawat, alat yang membolehkan laluan oleh kedua-dua jenis tol, atau OBU / "TAG" (hanya bekas Scut). Perlu membayar deposit permulaan sebanyak 27,50 euro, hendaklah dikembalikan apabila alat tersebut dipulangkan. Kos 6 euro minggu pertama dan 1.5 euro berikut, sehingga 90 hari.

Untuk itu, seseorang itu perlu menambah jumlah semua tol, jelas. a spring 10 euro minimum, yang tidak dikembalikan jika tidak digunakan sama sekali dilakukan. Jika ia tidak dikembalikan, deposit hilang. peranti tamat selepas 90 hari, dan baki yang ia telah bersekutu, dan tidak boleh diaktifkan semula.

Di mana peranti ini dicapai? Di kawasan-kawasan perkhidmatan Scut lama di pejabat pos (Correios) dan di kedai-kedai Greenway. Jika kita hidup di Portugal dan mempunyai akaun semasa, unit yang dibeli oleh 27,50 euro dan tidak pernah luput. Tol dikenakan kami di bank Caixa Geral itu. Alternatif kepada bayaran pendahuluan adalah untuk membuka akaun di bank itu dan mengaitkan peranti.

Tol di Portugal

laluan yang telah ditetapkan

Bagi tanpa peranti elektronik, terdapat laluan berikut pada kos yang tetap

 • Tavira-Faro: 5.93 euro perjalanan, dua perjalanan 11.24 euro
 • Viana do Castelo / Oporto terbang: 5.54 euro perjalanan, dua perjalanan 10.46 euro (pergi balik)
 • Valença-Braga-Oporto: 1.78 euro perjalanan, dua perjalanan 2.94 euro (pergi balik)

Harga termasuk yuran penyertaan prabayar (0,62 €). Ini adalah rumusan, saya cadangkan untuk berunding dengan sumber, di mana segala-galanya dijelaskan secara terperinci. Ia adalah penting tidak pergi pada pengembaraan dan melihat segala-galanya sebelum melancong.

Terdapat juga kemungkinan memandu di rangkaian jalan sekunder, yang bebas, dan mempunyai lebih banyak lalu lintas. Ya, mereka adalah lebih berbahaya dalam setiap cara, dan lebih perlahan. Jalan-jalan bekas Scut dan tol mempunyai trafik sedikit dan walaupun tidak undang-undang (menghadkan 120 km / h), ia biasanya akan mengalir cukup pantas.

Nissan Leaf di Lisbon

secara ringkas

 • Pekeliling tanpa membayar: toll kecewa dengan 10, sekurang-kurangnya 25 euro
 • Untuk penginapan pendek: peranti tidak mengambil bayaran, tetapi perlu membayar tol maya sendiri (sebelum bergerak) atau melalui Internet
 • Lebih daripada 5 hari atau perjalanan tetap: pekeliling wajib OBU / "TAG" atau peranti Greenway yang
 • Dalam Autoestradas mempunyai halangan tol, ia dilakukan sebagai kad tunai yang biasa atau
 • Sepanyol Via T peranti tidak diluluskan dalam rangkaian, dan oleh itu, ia tidak berguna
 • Di Sepanyol anda tidak boleh membeli alat-alat ini, Hanya di seberang sempadan

Kita tidak tahu berapa lama ia akan berlangsung syarikat koleksi ini. Kerajaan Portugis mengakui, mereka kekurangan wang dan perlu untuk membiayai krisis. Jika kita mahu untuk mengira berapa banyak yang kita akan menghabiskan tol, Saya menangani kepada kalkulator rasmi. Sebagai contoh, Lisbon (A1) untuk Tavira (A22) adalah 23.65 euro per 304,34 kilometer.

Sebaliknya, tanpa kesukaran kita mencari kesaksian pemandu yang telah menghabiskan tahun tanpa membayar tol untuk Greenway dan berbangga dengan tidak membayar apa-apa penalti. Dengan sistem baru ini, yang tidak banyak berubah, Jika anda tidak menghalang kita, perjalanan yang datang percuma.

Untuk menamatkan artikel ini, tip menghargai poket anda: tangki diisi sebelum menyeberangi sempadan di Sepanyol, dan cuba untuk tidak mengambil walaupun setitik kembali kerana harga bahan api di Portugal (maklumat lanjut) adalah semata-mata keterlaluan. Bahan api boleh dibawa di dalam batang, tetapi hanya dengan carafes dihomologasi.

NOTA: Semua data merujuk kepada kereta Perkara. Kadar adalah berbeza bagi kenderaan lain.

fotografi | reservasdecoches (I)
sumber | Tol di Portugal, Estradas de Portugal (laman web rasmi)
Dalam Motorpasión | Via Verde Portugis: kami telah meninggalkan untuk belajar, Algarve Angka kontroversi untuk mula berkuatkuasa pada 8 Disember, tol Portugis baru menyerang Galicians poket yang tinggal berhampiran