Alam semesta dicipta dalam siri dan filem fiksyen sains Mereka sering bekerja seorang artis terkenal. Alam semesta Star Wars -visualmente speaking- kita berhutang kepada Ralph McQuarrie, manakala Star Trek adalah kerja-kerja Jay Sydney Mead, yang lebih dikenali sebagai Syd Mead.

Syd Mead adalah pakar apabila ia datang untuk membentuk dunia masa depan, serta Star Trek juga bertanggungjawab untuk dunia Blade Runner dan Tron, sebagai contoh. Perkara yang melucukan adalah bahawa ia juga membantu mereka bentuk kereta untuk jenama Soviet bekas Moskvich.

The Kitchen Insiden

kejadian dapur Nikita Jrushchov dan Richard Nixon dengan alasan untuk melihat siapa yang mempunyai dapur terbesar

Sebelum Perang Dingin, Kesatuan Soviet dan Amerika Syarikat sudah bertentangan ideologi. persaingan yang walaupun di televisyen pada tahun 1959 sempena Pameran Kebangsaan Amerika di Moscow (pendedahan sama diikuti oleh Kesatuan Soviet yang telah dibangunkan beberapa bulan lebih awal di New York City).

Ketika itu Naib Presiden Richard Nixon dan pemimpin Nikita Jrushchov Soviet diangkat dalam perdebatan di mana negara yang ditawarkan kemajuan teknologi terbaik. dan mereka melakukannya di hadapan dapur General Electric di pinggir bandar rumah bandar biasa Amerika. Ya, itu semua agak nyata ...

AZLK Moskvich 427 The Moskvich, seperti 427 ini model desa dan sesuai untuk iklim Rusia, tetapi tidak semestinya sangat menarik.

ini "Insiden Kitchen", keutamaan, mempunyai kaitan dengan kereta. Tetapi menandakan permulaan kehendak USSR untuk menjadi lebih berteknologi bercakap tentang Amerika Syarikat. Dan keunggulan yang dilihat dalam semua bidang, bukan sahaja dalam ruang penaklukan. Dan dengan itu juga di dalam kereta.

Pada tahun 1962, Yuri Soloviev (1920-2013) telah dilantik sebagai pengarah VNIITE -The institut penyelidikan Soviet dan reka bentuk dengan tujuan untuk mengembangkan aktiviti-aktiviti reka bentuk dan penciptaan USSR. Dari VNIITE, Soloviev dicipta sepuluh cawangan yang dikumpulkan 400 studio reka bentuk, semua dikaitkan dengan industri negarakan. Tujuan Soloviev dan pengikut-pengikutnya adalah untuk meningkatkan kualiti penerbitan tempatan, ergonomik, dan lain-lain

Dan dalam Raymond Loewy ini dia pun berbunyi

Loewy Raymond Loewy sebelah salah satu ciptaan beliau yang paling terkenal, Studebaker Avanti.

Pada tahun 1969, Soloviev memenuhi Raymond Loewy, pereka terkenal Perancis yang tinggal di Amerika Syarikat. Lowey menjemput beliau ke Amerika Syarikat dan menghairankan, kerajaan Soviet accede-. Sekembalinya ke USSR, Soloviev mengupah Loewy untuk mereka bentuk 10 produk untuk industri tempatan. Kementerian perdagangan asing Soviet akan bertanggungjawab untuk membuat keputusan yang produk perlu direka. Antara pesanan adalah kamera Zenit, di dalam pesawat komersil Tupolev dan Moskvich kereta.

Pada masa itu, Moskvich memerlukan kereta baru untuk menjual imej tertentu kemodenan. Syarikat negeri mereka bentuk model pacuan roda belakang baru, tetapi untuk badan Raymond Loewy akhirnya akan bertanggungjawab bagi mewujudkan ia.

Loewy mempunyai bakat untuk reka bentuk, tetapi ia adalah di atas semua genius publisiti dan yang mengenali dijual dengan baik. Seperti banyak studio reka bentuk yang berjaya, pengasas berhenti melukis dan mempunyai pasukan pereka yang melakukannya untuk dia. Ia sentiasa menjadi seperti Pininfarina, Bertone atau Zagato juga mempunyai. Dan manakala Loewy mempunyai pasukan sendiri tidak ragu-ragu untuk menghubungi pereka luar yang baru sahaja memulakan kerjaya solo beliau: Syd Mead.

kreativiti Syd Mead

Moskvich Syd Mead

Young Syd Mead, yang memulakan kerjaya dalam studio reka bentuk Ford membuka studio reka bentuk sendiri pada tahun 1970. genius Perancis memberi perhatian kepadanya dan mengarahkan projek Moskvich. Dalam reka bentuk Syd Mead, tahun 70-an modenisme lewat dan halus dan memberangsangkan aspek reka bentuk yang paling futuristik dihargai. Salah satu aspek yang paling menarik ialah penggunaan jalur warna yang sama di dalam kereta di sebelah, betul di mana pintu mengendalikan, dan apa yang boleh menjadi isyarat giliran belakang sampingan.

Moskvich Syd Mead Loewy

Dalam kes ini, anda tidak tahu agak yang bertanggungjawab untuk 100% daripada reka bentuk kereta, seperti hari ini di mana reka bentuk akhir biasanya kerja-kerja sepasukan beberapa ahli. Jadi anda mungkin perlu Loewy direka lakaran dengan bentuk asas (badan fastback, reka bentuk baji) dan Syd Mead telah membangunkan idea. Malah, dalam beberapa reka bentuk ciri-ciri yang biasa reka bentuk Loewy boleh dilihat: asimetri ini, sebagai contoh dalam hitam model reka bentuk.

AZLK Moskvich Aleko 2141 The AZLK Moskvich 2141 "aleko" Aleko Lada atau dalam pasaran asing.

reka bentuk Syd Mead dan Loewy tidak pernah menjadi kenyataan. Terdapat aura tertentu misteri tentang pengaruh reka bentuk Syd Mead dan keputusan Soviet akhirnya menyalin reka bentuk dan seni bina Simca 1307 (juga dikenali sebagai pasaran dan tahun sebagai Simca 1308 atau 1309, Chrysler Alpine, Chrysler 150, Dodge dan Talbot Alpine Solara dalam badannya tiga jilid).

Chrysler Simca 1307 The Simca 1307 kedua-dua pemimpin Soviet suka dan berkhidmat sebagai inspirasi untuk Moskvich Aleko.

yang Simca 1307 dikeluarkan pada tahun 1975. Kereta itu direka dalam anak syarikat English oleh Roy Ax dan pasukannya, semasa semua bahagian mekanikal dalaman dan casis telah dibangunkan di Perancis. Bagi Mosckvich Aleko, dia tidak sampai ke pasaran sehingga tahun 1986 (dan kemudian tertanya-tanya mengapa mereka tidak pernah berjaya). Dan walaupun Aleko dan Simca 1307 adalah sama dari segi gaya, realitinya adalah bahawa mereka tidak boleh lebih berbeza. Jadi hanya terdapat beberapa elemen yang sama.

Syd Mead bilah pelari

Bagi Syd Mead, dibebaskan daripada kekangan apa jua bentuk apabila anda perlu untuk mereka bentuk kereta atau mana-mana produk boleh melepaskan imaginasi anda dan membuat semua jenis alam semesta untuk filem atau televisyen.