Kos rendah ujian dan salah satu kereta paling laris di Sepanyol, yang sebenar Top 10 dalam jualan pada tahun 2015 terletak betul-betul di tempat keempat. kita bercakap mengenai Dacia Sandero, model yang menjual 25.338 unit tahun lepas, dia sahaja mendapat bahagian pasaran sebanyak 2.43%. Terdapat jenama yang menjual unit kurang mempunyai seluruh rangkaian.

Seperti yang kita dan untuk menghapuskan keraguan yang paling ingin tahu, saya memberitahu anda Top 5 tahun 2015: (. 32.271 pcs) SEAT Leon, SEAT Ibiza (31.418 pcs.), Volkswagen Golf (25.661 pcs.), Dacia Sandero (25.338 pcs. ) dan Volkswagen Polo (25,128 pcs.). Seperti yang anda lihat, anda adalah satu-satunya Perancis yang telah merayap antara Kumpulan Volkswagen dan ia adalah kebetulan.

pendekatan Renault dengan Dacia telah menjadi kejayaan dan Sandero adalah yang paling berkuasa. Kami menguji Stepway enjin diesel, menunggang 1.5 dCi 90 hp. Hanya versi diesel, walaupun terdapat pilihan petrol dengan tiga silinder 0.9 liter dengan 90 hp juga. kesederhanaan maksimum dalam lingkungan dan kesederhanaan maksimum dalam jualan, yang seperti yang saya kata pengurus jenama yang paling mempunyai skrip pratetap.

Dacia Sandero Motorpasion 02

Datang satu pemberian pasangan / perkahwinan mencari sebuah kereta kedua. Lelaki itu meminta Clio, anda lihat, seperti, memberi mereka wang dan wanita itu mengatakan bahawa sama sekali tidak akan menghabiskan itu. penjual mengajar Sandero kosong, lelaki itu berkata yang sangat hodoh. Kemudian mereka mengajar mereka Sandero Stepway, yang memenuhi harga wanita dan seorang lelaki estetik (kedua-dua sebenarnya). Jualan yang dibuat.

Adakah membeli yang baik? Ya, hampir setiap pasaran kereta adalah membeli yang baik jika ia sesuai dengan keperluan kita dan jika kita menganggap bahawa mereka akan membeli ia keluar dari kereta dengan purata 8 tahun, ia adalah perkara biasa yang mana-mana kereta semasa adalah lebih baik . Dalam mana-mana kes, dengan ujian ini kita akan cuba untuk mengetahui jika ada lebih baik membeli yang mungkin.

Sebagai permulaan mesti bermula dengan harga, 12.630 euro, tetapi unit kami mengambil beberapa pilihan yang menaikkan harga kepada 50 euro melebihi 14,000 euro. Pilihan boleh diatasi dalam beberapa kes tetapi tidak pada orang lain. Ia mengambil sebagai tambahan saya mencari asas yang berhawa dingin, CD radio dengan Bluetooth dan roda stereng kulit dan shifter. Yang terakhir ini tidak penting, tetapi untuk 73 euro mendapat banyak visual dan apabila disentuh.

Dacia Sandero Motorpasion 04 Kerusi dengan lembut keletihan memihak gebu pada perjalanan panjang

Pilihan boleh bypass adalah cat metalik (333 euro), yang memilih beberapa orang, dan penyemak imbas tetapi sebenarnya hanya 230 euro lebih mahal dan jika anda kerap menggunakan bernilai GPS. Pengawal selia dan penghad kelajuan adalah 150 euro, jika anda tidak akan pergi ke jalan raya tidak membayar pampasan ada, tetapi jika tidak, kawalan pelayaran Ia adalah satu gabungan yang baik.

Kita tahu apa yang ia kos dan kami menghargai berdasarkan itu, harga. Tidak berbaloi ... bagaimana ia murah kerana ia bukan Sandero asas, yang itu sendiri adalah membeli yang besar jika anda sedang mencari untuk kereta dengan sekurang-kurangnya minimum. Dalam kes ini kita boleh memilih semua pesaing ini tidak berbangga menjadi kos rendah tetapi mereka kos yang sama atau kurang daripada Sandero:

  • Peugeot 208 1.6 75 hp BlueHDi

  • Fiat Punto 1.3 Multijet 75 hp

  • Kia Rio 1.1 CRDi 75 hp

  • Renault Clio dCi 75 hp

  • Opel Corsa 1.3 CDTI 75 CV

  • Hyundai i20 1.1 CRDi 75 hp

  • Ford Fiesta 1.5 TDCi 75 hp

  • Skoda Fabia 1.4 TDI 75 hp

Dacia Sandero Motorpasion 05 papan pemuka Spartan walaupun versi ini mempunyai kumai hiasan

Semua dengan lima pintu badan dan diesel enjin, semua daripada mereka juga dengan 15 hp kurang daripada Sandero, ya, tetapi mereka semua bahan-bahan dan, di atas semua, kemasan berkualiti tinggi Dacia. Dalam beberapa kes juga mereka mempunyai peralatan yang lebih, oleh itu kita perlu melihat secara kritikal di versi ini Sandero.

Tetapi Sandero Stepway mempunyai dua kelebihan yang penting bagi mereka, todocamino imej yang menarik dan konsep kereta ekonomi, yang membuat banyak bimbang tidak untuk membandingkan. Mari kita lihat. Segala-galanya dalam Sandero adalah mencukupi dan berfungsi, juga kereta yang luas di dalam dan but yang baik (320 liter).

Kita akan terkena. Untuk memulakan roda hanya mempunyai pelarasan ketinggian dan pelarasan ketinggian tempat duduk kekurangan. Ia adalah satu-satunya segmen, tetapi pelarasan model lain kerusi adalah pilihan dan ia tidak boleh bergantung kepada ia. Kerusi mengumpul badan sedikit dan tahan untuk pemanduan bandar, tetapi jika kita pergi ke jalan raya tiba di destinasi kami lebih letih.

Dacia Sandero Motorpasion 03 Seat landasan penglihatan

Plastik adalah bahan utama dan, walaupun ia termasuk kumai hiasan, adalah sentuhan keras dan kasar. Tetapi kita boleh meletakkan diri kita dalam cara yang praktikal dan lulus makanan, walaupun kekurangan garrisoned dalam panduan depan dan kesederhanaan yang melampau keseluruhan kerusi boleh mendapatkan untuk melemahkan kepercayaan yang kita beli produk dengan kualiti / harga tiada tandingan.

Ia seolah-olah begitu, tetapi panel instrumen tiada komputer di atas kapal keselamatan dan pergi dengan hanya cukup Malah pada brek gandar belakang lebih drum. Walau bagaimanapun kita dapati butiran yang menggoncang kita, sebagai penampan bagi bonet, mode pemanduan ECO dan pelarasan ketepatan sudut backrest tempat duduk depan.

Setakat ini kita telah diberikan beberapa batang untuk Stepway dan saya menganggap diri saya seorang peguam bela Sandero. Tetapi seperti yang saya telah disebutkan di atas, pembelian adalah logik Sandero berdasarkan atau salah satu versi kurangnya dilengkapi dengan enjin petrol. Ya kita bercakap ada tanpa keraguan kereta dengan pembelian harga murah. Esok kita lihat bagaimana Dacia ini berkelakuan dan terus menyerang, untuk melihat bagaimana ia mempertahankan.

Dalam Motorpasión | (Bahagian 2)