Ia masih satu projek yang di bawah kajian tetapi DGT mahu mengehadkan pemanduan pemandu baru, mereka mendapatkan suatu lesen memandu buat kali pertama. Ini telah diumumkan oleh Menteri Dalam Negeri, Juan Ignacio Zoido, yang telah dirujuk kepada perubahan yang akan datang dalam peraturan-peraturan bercakap tentang "sekatan yang lebih ketat".

Di kaki langit yang terdekat ini ialah 154 baris tindakan untuk meningkatkan keselamatan jalan raya, di mana apa-apa sekatan akan disepadukan. Pada yang lebih tinggi, DGT menunjuk "sistem secara beransur-ansur mendapatkan lesen memandu".

Apa sekatan akan pemandu baru baru di belakang pembaharuan undang-undang masa depan?

Walaupun Zoido tidak terlalu jelas tentang sekatan yang boleh menjejaskan pemandu baru, jika anda telah berkaitan pembaharuan undang-undang dengan beberapa perkara sensitif, seperti:

  • alkohol,
  • memandu malam,
  • had kelajuan.

Dalam perhatian ialah kemalangan jalan raya yang dialami oleh pemandu pada tahun-tahun awal mereka pada roda. Dari segi sejarah DGT telah berhujah bahawa, walaupun pemandu muda tidak membentuk peratusan yang tinggi pemandu dalam banci, ya ia adalah bilangan mangsa perdagangan daripada apa-apa balasan.

Data rasmi tahun 2015, yang merupakan tersedia terakhir diperdagangkan 30 hari, kita ada yang untuk bancian 3.845.071 pemandu di bawah 29 tahun, di sejumlah 26.350.036 permit sedia ada (14,59 %), jumlah mangsa di zaman ini adalah 16.901 pada sejumlah 54.028 mangsa apa-apa balasan, termasuk kematian, kecederaan pesakit dan kecederaan pesakit luar (31.28%).

Bagi pemandu yang mempunyai pengalaman satu tahun atau kurang, kita bercakap kira-kira 850 mangsa. Dan jika kita melihat pemandu data dengan pengalaman dua tahun, kami mempunyai 1,365 mangsa. Angka-angka ini mewakili kepada jumlah bilangan mangsa apa-apa balasan, 1.57% dan 2.53% masing-masing.

Bagi nota digariskan di atas, ia ingat bahawa pemandu baru ada sekarang untuk dua tahun pertama memandu sekatan dibenarkan tahap alkohol dalam darah maksimum pemandu profesional setanding. kadar ini 0.3 g / l diukur dalam darah (0.15 mg / l di udara hembusan), manakala kadar maksimum biasanya 0.5 g / l (0.25 mg / l, dalam udara). Mungkin mata Kadar DGT kepada 0.0.

Langkah-langkah ini boleh menjadi patch normatif semata-mata untuk mendapatkan masa manakala DGT mereka bentuk sistem baru boleh memandu lebih beransur-ansur.

Dalam seksyen pada malam memandu, pemandu hanya sempadan yang dikenakan bergantung kepada keadaan psychophysical mereka, supaya penyakit tertentu boleh memberi motivasi had memandu malam mereka yang terlibat. Cadangan Kementerian Dalam Negeri akan menjadi novel dalam erti kata itu.

Pada bulan Mac 2011 beliau menamatkan had kelajuan 80 km / h untuk pemandu orang baru. peraturan yang mempunyai asal-usulnya dalam standard lain, lebih awal, yang berstruktur boleh memandu dengan had kelajuan progresif. Kes itu kini sekali lagi mengehadkan kelajuan untuk pemandu baru. Kita akan melihat bagaimana ini berkembang iklan dan bearing diingat bahawa matlamat utama mempunyai kaitan dengan peningkatan lain, yang mengawal mendapatkan lesen memandu.

Objektif: secara beransur-ansur mendapatkan lesen memandu

kata-kata Zoido telah berkurangan, tetapi menteri telah menurun sekatan ini akan bersifat sementara, kerana tujuannya adalah bahawa akses kepada memandu secara beransur-ansur. Dalam apa rasa? Ia masih belum dapat dilihat juga.

Kita mungkin mendapati di hadapan pembaharuan menyeluruh sistem keseluruhan untuk mendapatkan lesen memandu, yang mungkin merenung pengajaran pendidikan keselamatan jalan raya dari usia muda, melalui latihan berstruktur Vial secara berperingkat.

Jika berkenaan, ini akhirnya boleh memikirkan memandu disertai pada masa-masa boleh memandu. Ia masih terlalu awal untuk membuat pertaruhan, tetapi pengalaman diuji di Perancis untuk tahun dicadangkan oleh DGT sebagai kemungkinan untuk masa depan.

Akhir sekali, dalam bab mengenai langkah-langkah yang didakwa oleh beberapa forum awam, akses secara beransur-ansur untuk kenderaan prestasi yang lebih tinggi, dalam garis apa yang dilakukan dengan motosikal, sesuai dengan kuasa dan kuasa / besar-besaran.

Walau apa pun, semua kemungkinan ini mesti bersetuju dengan garis panduan yang ditetapkan bagi Kesatuan Eropah biasa. tepat penyeragaman antara normatif mengenai pemandu dan kenderaan adalah titik yang memerlukan bertahun-tahun untuk membangunkan di Brussels. Jarang berlaku ia akan sekarang Negeri Ahli adalah berasingan daripada aliran biasa.

Tanpa maklumat lanjut di sisi, ia adalah sukar untuk menentukan bagaimana anda boleh berkembang reformasi ini mungkin boleh memandu. Ada kemungkinan bahawa dalam beberapa bulan akan datang untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perubahan yang menarik ini pemandangan dalam bidang memandu hari ini mengumumkan Menteri Dalam Negeri Sepanyol.