Pada hujung minggu yang lalu, salah satu daripada tempat yang paling penting untuk peminat enjin telah dicelup berkabung. Semasa sambutan hari kelompok awam di Nurburgring dua orang terbunuh dan tiga yang lain cedera dalam kemalangan di landasan Jerman.

trek adalah keadaan cengkaman basah dan rendah menyebabkan kemalangan yang pertama dalam Kesselchen, di mana sebuah kereta keselamatan menghadiri kepada mereka yang terlibat manakala bendera kuning yang menunjukkan risiko. Di belakang ia datang terlalu cepat a Honda Civic 1990, hilang kawalan dan akhirnya memukul kereta sisi terhadap membantu. Kedua-dua pemandu dan seorang wanita yang bersama dengan dia Mereka mati serta-merta.

Daripada tiga orang lain cedera, dua daripada mereka Pesuruhjaya trek mereka membantu dalam kejadian pertama dan berada dalam keadaan serius. Ketiga cedera tidak diketahui jika pemandu lain atau penonton, tetapi kecederaan mereka adalah kecil.

Salah satu daripada laluan yang paling berbahaya dengan planet ini

Nurburgring dianggap sebagai salah satu yang paling berbahaya di dunia. Dengan kedua-dua hujung minggu ini, jumlah kematian meningkat kepada 80, walaupun ia harus diperhatikan bahawa sejak dibuka pada tahun 1927, kebanyakan kematian berlaku di kalangan profesional dalam latihan atau pertandingan atau semasa juruterbang ujian swasta.

Kaum telah meninggalkan sejumlah 72 kematian (69 juruterbang dan tiga pesuruhjaya) dan amalan swasta telah meragut lima nyawa setakat ini. Hanya satu orang meninggal dunia pada tahun 2015 semasa menonton kaum VLN ketahanan kejohanan dengan melompat ke atas pagar untuk melindungi Nissan GT-R didorong oleh Jann Mardenborough.

Masalah masa ini dua yang berkumpul secara berkala dalam susun atur yang diberikan. Dalam satu tangan, trek itu sendiri adalah berbahaya. Ia boleh dikatakan yang trek sama yang dibuka hampir satu abad yang lalu dan walaupun jawatan telah dilaksanakan dengan bendera digital isyarat solar powered, mereka tidak cukup. Di kawasan di mana kemalangan itu berlaku tanda-tanda di sepanjang hamparan dua kilometer.

Sebaliknya, kita mesti menambah kemungkinan pemandu kurang pengalaman. Dalam dibuka kepada orang ramai yang menarik begitu ramai peminat hanya mempunyai hari untuk sampai ke Nürburgring, keluar masuk tanpa turun dari kereta dan pergi ke trek. Tetapi memudahkan akses tidak membayangkan bahawa ia adalah satu landasan mudah, sebaliknya. Ia adalah sempit, yang amat panjang, sukar untuk menghafal dan syarat lekatan biasanya berlepas dari sempurna.

Mungkin, dan ini adalah spekulasi sendiri, pemandu Civic Beliau telah diberi kepercayaan awal melihat bendera kuning tanpa menghadapi apa-apa kemalangan tanpa benar-benar mengetahui bahawa bahaya itu tidak diluluskan, beliau kembali ke pendikit dan tiba-tiba mendapati sesuatu yang tidak dijangka, dia panik dan hilang kawalan kenderaannya.

Dalam mana-mana kes, tidak ada yang akan mengembalikan kehidupan kepada dua kematian pada hujung minggu ini, tetapi ia akan lebih baik jika langkah telah diambil untuk membuat trek Nürburgring yang lebih selamat.