Mereka yang mengenali saya tahu saya penyokong kuat lampu 24 jam sebagai langkah yang mudah dan berkesan yang membantu mengurangkan kemalangan jalan raya, apabila kereta kami lebih jelas dan oleh itu lebih ketara. Menariknya, nama saya pertama kali muncul di Motorpasión berikut pembelaan saya ini, hampir lima tahun lalu.

Dari tahun ini, semua kereta baru di Eropah yang telah diluluskan sejak memimpin Februari lampu berjalan siang hari atau DRL kilang, sama ada halogen atau LED. Penggunaan adalah secara sukarela, tetapi pengilang meletakkan beliau hidung. Dan bagaimana pula dengan mereka yang tidak mempunyai peralatan standard seperti itu? Kawan, di sini bermula pengembaraan kami!

Dalam artikel ini kita akan melihat apa yang perlu dilakukan untuk mempunyai lampu berjalan siang hari pada kereta kita, mengikut undang-undang. Mengubah peraturan yang ITV merumitkan pertahanan lampu berjalan siang hari, dalam manuver yang membuat Pentadbiran sangat kurus untuk keselamatan jalan raya dan tidak menggalakkan penggunaannya.

Apakah lampu berjalan siang hari?

Ia adalah satu sistem lampu yang menyala, selagi lampu atau lintasan tidak berfungsi, lampu yang kelihatan hebat, tetapi mereka hanya menyala. memenuhi fungsi kita dilihat, tetapi mereka tidak menggantikan lampu klasik. Penggunaannya adalah secara sukarela selagi ia tidak wajib lampu lain. Mereka menghabiskan tenaga yang sangat sedikit.

Ia direka untuk menjalankan masa yang panjang dan pada kos yang lebih rendah, terutamanya LED, yang beroperasi sehingga kereta untuk mengisi kami atau dimansuhkan, dan peningkatan penggunaan tidak masuk akal: + 0.2% kepada + 0.3%. Ia boleh disepadukan ke dalam lampu depan atau secara berasingan.

Semua kereta baru yang telah diluluskan tahun ini datang sebagai standard. mentol halogen boleh menjadi biasanya dalam jangka masa yang lebih pendek, yang disepadukan dengan normal atau dalam lampu kabus, dengan mentol yang berasingan, tidak menghalang operasi kabus depan lampu diri mereka (tidak wajib).

Kerana ia adalah langkah keselamatan aktif (Dan mengapa tidak mengatakan ia, perniagaan), mereka telah berlipat ganda dalam sistem pasaran siang hari berjalan lampu ketiga, untuk dipasang pada kereta yang tidak mempunyai lampu berjalan siang hari sebagai standard. Mewakili penjimatan yang ketara jika digunakan selain daripada rasuk rendah, tetapi ini perlu layak.

Pada Januari 14, 2011, hendaklah dimasukkan ke dalam waktu siang lembaran data lampu berjalan dengan ITV, datang standard atau tidak. kereta baru datang dengan pekerjaan yang dilakukan, tetapi dalam "lama" dan lama adalah perkara lain, kerana anda perlu mensahkan. Kita perlu memenuhi piawaian tertentu, tidak boleh diletakkan di mana kita mahu.

Dimensi ini mesti dihormati di lampu DRL tidak disepadukan ke dalam lampu:

  • Ketinggian maksimum dari tingkat: mm 1500
  • ketinggian minimum dari lantai: 250 mm
  • jarak maksimum dari sebelah: 400 mm
  • jarak minimum antara panel: 600 mm

Piawaian lampu berjalan siang hari (DRL)

Lampu atau lampu mesti mematuhi peraturan-peraturan ECE R87, dan pemasangan mesti mematuhi peraturan-peraturan ECE R48. Sebagai contoh, menyatakan lepas lampu diletakkan pada tahap yang tertentu, menghalang cahaya kedudukan, dan mesti beroperasi dengan enjin berjalan, dari awal.

Sehingga 2010, mereka boleh menjadi diri-pasang, menjimatkan kayu yang baik di kedai ini, tetapi hari ini ia tidak lagi mungkin. Selain kos lampu sendiri, kita menambah pemasangan, kira-kira 80 hingga 120 euro secara purata. Walaupun kita tahu kita! Mengapa? Kita memerlukan sijil bengkel untuk mengesahkan bahawa peraturan-peraturan dipatuhi.

Tetapi bukan itu sahaja, anda juga perlu lulus pembaharuan ITV untuk memperkenalkan mereka dalam lembaran data. Secara keseluruhan, jika kita mahu menyumbang kepada keselamatan jalan raya, atau hanya memberi kereta sentuhan yang lebih moden, kita perlu berbelanja lebih daripada 350 euro. Lebih daripada satu akan berfikir bahawa pelan ini akan bekerjasama dengan makcik keselamatan jalan raya.

Katakan terdapat tiga cara:

  • lampu siang hari berjalan menggunakan secara sah, melabur kira-kira 350 euro ke atas
  • Gunakan siang hari berjalan lampu, tanpa menyertakan mereka dalam lembaran data, mendedahkan denda 200 euro, dan mempunyai untuk menghapuskan mereka apabila lulus ITV. Ini tidak adalah undang-undang, dan tidak menggalakkan sesiapa sahaja untuk melanggar undang-undang, tetapi ia adalah realiti setiap hari.
  • Bergerak dari lampu siang hari berjalan, dan sama ada menggunakan lintasan selama-lamanya, atau berbuat apa-apa selepas semua Ia adalah dan akan sukarela sehingga mereka mengubah Kanun Highway.

Katakan kita akan menjadi rakyat yang baik dan mematuhi langkah demi langkah dengan segala-galanya yang menuntut undang-undang dan mengelakkan masalah. Pertama, pilih model, tidak membeli apa-apa yang tidak diluluskan untuk Kesatuan Eropah, jadi anda perlu pergi melupakan DealExtreme dan barangan seperti itu, atau kita akan membuang wang.

Maka kita perlu untuk mengesahkan bahawa mereka adalah dipasang, tempoh, tidak semua depan atau bumper membolehkan kita untuk mematuhi peraturan-peraturan. Mereka tidak boleh melebihi apa-apa unsur bodywork, Mereka mesti tertanam, kerana kita juga perlu berfikir tentang pejalan kaki. Dalam beberapa model ini tidak dapat dilakukan, atau perlu menggunakan penggantian mentol khas menyeberangi (sepanjang hayat).

Maka kita perlu pengeluar kereta mengeluarkan kepada kami perakuan pematuhan, mengatakan bahawa lampu berjalan siang hari boleh dipasang di dalam kereta. Mereka bebas boleh memberi, sebagai contoh Renault tidak, atau kami akan mengenakan bayaran kira-kira 100 euro, atau ketawa akan berdering di telefon (yang masih tiada a).

Jika dan hanya jika kita mempunyai perakuan pematuhan anda perlu pergi ke bengkel, tidak kira berapa rasmi dengan lampu siang hari berjalan dalam kotak, dan meminta kami untuk memasangnya. Kami menyebarkan sijil bengkel. Jika kita telah memasang, kami akan perlu membayar untuk sijil itu juga.

Dalam Motorpasión | 2011 Odyssey siang hari berjalan lampu di Sepanyol (bahagian 2)