Memperbaharui lesen memandu Ia adalah satu proses yang setiap pemandu perlu melakukan beberapa kali sepanjang hidupnya. Keperluan, tatacara, dokumentasi perlu disediakan apabila memperbaharui lesen memandu sering soalan mengenai proses ini bertanya.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, DGT telah mempermudahkan beberapa prosedur yang paling biasa untuk mempercepatkan pembaharuan lesen memandu. Kami akan menyemak aspek penting dalam isu ini kerana birokrasi, pada dasarnya, mudah. Apa yang anda perlu ingat adalah bahawa ia mempunyai beberapa kelainan dan bertukar, tetapi ia adalah apa-apa yang menakutkan.

Sebagai permulaan, perlu diingat bahawa semua lesen memandu adalah tertakluk kepada sah, dan bahawa kesan ini bergantung kepada pemacu itu tidak hilang semua mata dan menjaga keperluan yang diperlukan untuk menerima mereka. Di samping itu, jika pada masa memperbaharui lesen memandu lesen memandu pemegang mempunyai penyakit atau hilang upaya yang mungkin menjadi lebih teruk dengan peredaran masa, tempoh lesen baru anda dapat dikurangkan sebagai pencegah.

Memperbaharui lesen memandu

Secara umum, Terdapat pengesahan lesen memandu ditunjukkan dalam jadual berikut. Mereka pada dasarnya berstruktur oleh jenis kenderaan yang kita boleh memandu dan umur pemandu.

lesen memandu
kelas
AM, A1, A2, A, B lesen Memandu
kelas
BTP, C1, C1 + E, C, C + E,
D1, D1 + E, D dan D + E umur pemandu
kurang daripada 65 tahunumur pemandu
lebih besar daripada atau sama dengan 65 tahun
Setiap 10 tahun Setiap 5 tahun
Setiap 5 tahun Setiap 3 tahun

Kita boleh memperbaharui lesen memandu sehingga tiga bulan sebelum kita tamat, dan ini bermakna tidak kehilangan hari tempoh sah sebagai tarikh pembaharuan baru dikira dari tarikh kuat kuasa kita sudah mempunyai. Sebagai contoh, jika lesen memandu saya tamat pada 1 April, 2015 dan saya apa yang saya memperbaharui hari ini, January 22, 2015, tarikh luput baru lesen memandu saya semula akan menjadi April 1, 2025, bukan 22 januari 2025.

Pada masa ini, istilah tamat tempoh boleh diperbaharui tanpa berlengah-lengah lagi daripada biasa. Sehingga tahun 2009 ia adalah perlu untuk pergi melalui peperiksaan isyarat, dari segi teori dan amalan (ujian kawalan pengetahuan dan ujian kawalan kemahiran dan tingkah laku), tetapi pada masa kini langkah ini tidak lagi diperlukan.

Memperbaharui lesen memandu - Traffic Provincial

Anda tidak boleh memperbaharui lesen memandu jika ...

a) Seorang hakim telah memutuskan kehilangan kelayakan kami daripada memandu kenderaan motor dan moped.

b) Seorang hakim atau Pentadbiran kami telah menggantung, sebagai langkah berjaga-jaga atau akhirnya lesen memandu.

Apakah dokumen yang diperlukan?

Ia bergantung kepada bagaimana kita memperbaharui lesen memandu, kita akan memerlukan beberapa dokumen lain. Hari ini boleh memperbaharui lesen memandu di Pusat Pemeriksaan Perubatan dan Jabatan Trafik. Juga dokumentasi yang diperlukan akan berbeza dalam hal seorang pemandu asing yang memperbaharui lesen memandu Sepanyol, dan dalam hal warganegara Sepanyol tinggal di luar negara yang akan memperbaharui lesen memandu Sepanyol.

Pembaharuan Pusat Pemeriksaan Perubatan (bukan Jabatan Trafik)

Memperbaharui lesen memandu - Pusat Perubatan Pengiktirafan

Untuk memperbaharui lesen Pusat Perubatan pengiktirafan memandu akan diminta untuk pengenalan dan kami mengkreditkan kediaman kami dengan kad pengenalan atau pasport asal dan berkesan.

Dalam kes Komuniti warga asing, mereka akan meminta permit kediaman atau kad pengenalan atau pasport negara anda, bersama-sama dengan perakuan pendaftaran dalam Daftar Pusat Orang Asing untuk warga asing EU. Dalam kes warga asing bukan EU, permit kediaman untuk bukan EU. Semua dokumen perlu menjadi asal (salinan tidak sah) dan mestilah berkuatkuasa pada masa penyerahan.

Dari sana, dan selepas pembayaran bayaran 23,50 euro (Data dikemaskini pada bulan Ogos 2016), kami melakukan foto, kami telah menandatangani permohonan bagi pembaharuan lesen memandu, dan kami mengamalkan pemeriksaan perubatan untuk rujukan elektronik Laporan Trafik kecergasan psychophysical.

Pembaharuan di Jabatan Trafik (selain lulus pusat peperiksaan perubatan)

telefon

Hari ini, pembaharuan melalui Jabatan Trafik direka untuk tidak membuat sesiapa. Bagi semua maksud, ia masih boleh memperbaharui lesen memandu di Jabatan Trafik, tetapi kita tidak mendapat kesempatan untuk melakukannya dengan cara ini, sebaliknya. Dalam trafik kita akan bertanya:

 • Castilia, Catalan, Basque, Galicia: ditulis dalam borang rasmi sebagai permohonan ini.
 • Kadar biasa 23,50 euro.
 • Laporan disampaikan kepada kecergasan perubatan Telematic pemandu Daftar pemandu Pengiktirafan Center.
 • kad ID, pasport atau permit kediaman berkuat kuasa.
 • A photo semasa 32 x 26 mm dalam warna.
 • A tumit-photo didapati di Ibu Pejabat yang sama, ditandatangani dengan sewajarnya.

Kesimpulan: adalah lebih murah untuk memperbaharui lesen memandu saya di Pusat pemeriksaan perubatan. Jumlah, juga kita perlu melalui sana untuk mengamalkan kami sijil dan hantar ke Trafik ...

Memperbaharui lesen memandu dari luar negara

Memperbaharui lesen memandu

Dalam hal Sepanyol di seluruh dunia, kajian ini mencadangkan pembaharuan DGT lesen memandu melalui perwakilan diplomatik atau konsular, tetapi juga boleh diproses melalui mana-mana Ibu Pejabat Trafik, menghantar dokumen-dokumen berikut:

 • Tumit-foto dilengkapkan dan ditandatangani, dengan gambar 32 x 26 mm dalam warna. Anda boleh memohon perwakilan diplomatik atau konsular.
 • laporan kecergasan perubatan yang dikeluarkan oleh doktor di negara ini di mana orang yang berkenaan adalah dan disahkan oleh Misi Diplomatik atau Consular Office of Spain, dengan gambar terbaru pemohon. Anda mesti menentukan kecergasan untuk memandu.
 • Salinan resit pembayaran yuran sebanyak EUR 23.50. Bayaran boleh dibuat secara online atau melalui pindahan (dengan kos dalam akaun pemohon) ke dalam akaun Trafik Central (0049 5103 79 2616578716 IBAN: ES23 0049 5103 7926 1657 8716, SWIFT: BSCHESMM). Pemindahan itu perlu diambil perhatian, dalam perintah ini: ID, nama penuh, "Pembaharuan lesen memandu Bayaran".

Membaharui lesen itu yang berada di luar negara di Sepanyol

Memperbaharui lesen memandu

rakyat EU dengan kediaman undang-undang di Sepanyol selama 2 tahun (mulai dari 19 Januari 2013), yang mana tempoh sah lesen memandu adalah tidak terbatas atau dalam lebih daripada 15 tahun untuk membenarkan Kumpulan 1 (AM, A1, A2, daya A, B dan B + E) atau lebih daripada 5 tahun untuk membenarkan Kumpulan 2 (BTP, C1, C1 + E, C, C + E D1, D1 + E, D, D + E) jangka mesti memperbaharui lesen mereka memandu dari masa lalu ini 19 Januari 2015. mereka yang telah mendapat kediaman lewat daripada tarikh yang perlu memperbaharuinya dalam tempoh dua tahun untuk mendapatkan kediaman.

Dalam kes ini, anda perlu membuat temu janji di ibu pejabat elektronik DGT atau melalui nombor telefon 060. Pada hari majlis itu perlu mengemukakan dokumen-dokumen berikut:

 • Bukti identiti dan kediaman: DNI, NIE atau pasport dan bukti lain yang mendorong Jabatan Trafik untuk membuktikan penduduk.
 • lesen memandu (asal dan salinan).
 • orang yang menghadiri residen akan meminta nombor telefon atau e-mel hubungan untuk rakyat apabila mengeluarkan kuasa permit yang mengesahkan bahawa permit yang sah. Sebaik sahaja disahkan, Traffic akan menjadualkan semula pemohon, dan dari masa itu pemohon akan perlu pergi ke Pusat Perubatan Pengiktirafan pemandu yang mengeluarkan sijil kelayakan dari segi kesihatan.

  Hari pusingan kedua akan menjadi perlu untuk menyediakan dokumen yang berikut:

  • gambar semasa 32 x 26 mm
  • Tumit photo, yang akan disediakan di Ibu Pejabat Trafik, dilengkapkan dan ditandatangani.
  • borang permohonan rasmi yang akan disediakan di Traffic ibu pejabat di laman web yang DGT
  • Bukti bayaran yuran pembaharuan (23.50 €)

  Memperbaharui lesen memandu membayar kurang

  Memperbaharui lesen memandu

  Dalam kes pertukaran alamat, Traffic hanya berkomunikasi rumah baru. Ia adalah percuma.

  Tambahan pula, kadar pembaharuan dikurangkan lesen memandu dalam dua kes (pindaan Ogos 2016 data):

  1. Apabila pemandu adalah lebih daripada 70 tahun, Anda tidak membayar yuran.
  2. Apabila ia mengenakan di bawah kuasa biasa atas sebab-sebab perubatan, dan kemudian jumlah yuran ikuti langkah seterusnya:
   • Sehingga 4 tahun: 18,80 euro
   • Sehingga 3 tahun: 14,10 euro
   • Sehingga 2 tahun: 9,40 euro
   • Satu tahun atau kurang: 4.70 euro