Kita telah melihat beberapa kali elektrik van putih, Atieva Edna, yang mampu untuk menggabungkan yang supercars beberapa perlumbaan pecutan tulen, tetapi ia ternyata bahawa orang-orang ini melakukan lebih daripada diukur terhadap kereta pengeluaran yang lain di lurus .

Dalam Atieva sedang memuktamadkan persiapan untuk pelancaran saingan yang akan datang untuk melawan Tesla muka anjing: yang Atieva Atvus. Pengumuman rasmi akan dibuat tidak lama lagi, pembentangan model akhir akan tiba pada bulan Disember dan, jika tiada kelewatan, mereka mahu menjual kereta sebelum akhir 2018. Pertama di Amerika Syarikat dan kemudian China.

Atieva semua telur dalam bakul yang Atvus

Sumber-sumber telah mendedahkan maklumat melalui laman web Recode mengumumkan bahawa pembangunan Electric Atvus adalah dalam peringkat akhir. Pada masa ini prototaip akan memuktamadkan butir-butir di Jerman, dan apabila anda mempunyai kelulusan itu akan bermula dengan pembuatan lima prototaip untuk ujian dalam trafik terbuka.

Setakat ini prototaip yang telah dibuat hanya untuk ujian dan ditutup bahagian litar, dan niat yang awal adalah untuk membina 35 prototaip, tetapi masalah ekonomi telah terpaksa mengurangkan jumlah itu kepada hanya lima. Tidak lama kemudian mereka bermula dengan masalah ekonomi.

The Atieva Atvus (seperti yang diketahui sementara) adalah sebuah sedan dengan ciri-ciri di pertengahan antara Tesla Model S dan Fisker Karma dalam reka bentuk dan ukuran. Secara dalaman ia akan dikuasakan oleh sistem bateri dan motor elektrik sendiri yang akan memberkati sedan bebas memandu empat roda.

Faedah akan sepadan Edna, yang gagal menerima 100 km / h dari terhenti di kurang daripada tiga saat dan menyimpan angka yang munasabah autonomi. Semua ini dalam kata-kata pengarah syarikat itu.

The Atieva elektrik akan mempunyai di tempat beliau malu produk Tesla, terutama mengetahui bahawa Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Peter Rawlinsons, adalah ketua jurutera Tesla Model S. Oleh itu, draf Atieva tahu dia dalam sillicon Valey sebagai "membalas dendam kereta".

Mengetahui bahawa sekurang-kurangnya dua tahun lagi (yang terbaik) untuk Atieva Atvus mula keluar ke tangan pelanggan yang pertama, anda akan sampai ke pasaran dengan beberapa pesaing lain lagi selain Tesla. Untuk mengatasi kelemahan ini, beban teknologi Atvus akan menjadi yang terbaik, dilengkapi dengan sistem yang memandu autonomi.

Kilang (lagi) Atieva hantu

Jenama ini mempunyai dua pusat pembangunan kini di Nevada jarak 20 kilometer dari kilang Tesla, tetapi tidak mempunyai sebuah kilang yang benar dengan yang menangani permintaan yang diramal tinggi, dengan syarat bahawa rancangan meninggalkan mereka dengan baik.

Recode menyatakan bahawa kilang pemasangan yang akan diletakkan di dalam Casa Grande (Arizona), dalam salah satu enklaf yang Elon Musk sedang mengkaji sebelum membuat keputusan mengenai lokasi akhir Gigafactory. Arizona akan bekerja secara aktif dengan Atieva untuk memudahkan pelaksanaan mereka, walaupun menawarkan insentif cukai yang murah hati.

Atieva menganggarkan bahawa kilang itu akan mempunyai pengeluaran awal 20,000 unit setahun, dengan kapasiti sehingga 130,000 jika perlu. Data yang lebih daripada optimistik bagi syarikat itu, jadi untuk bercakap, masih mempunyai apa-apa. Mereka tidak, tidak mempunyai dibina kapal.

Kos untuk memasang semua infrastruktur yang diperlukan dari mana naik di atas 300 juta, tetapi firma itu akan berada dalam proses untuk ditutup perjanjian dengan Jabatan Tenaga dan Advanced Kenderaan Teknologi Pengeluaran untuk menyokong 80% daripada kos bangunan. Walaupun subsidi ini akan diberikan posteriori, sebagai bayaran balik, ada sumbangan modal.

Jenama ini telah diasaskan pada tahun 2007 dengan modal asal Cina dengan Sam Weng, Bernard Tse Lin dan Sheaupyng telah membangunkan lebih daripada 100 paten dan 2014 telah memberi tumpuan kepada pengeluaran motor elektrik dan pek bateri untuk bas di China. Dua tahun lalu dua syarikat Cina disuntik 100 juta dolar di ibu dan mereka memutuskan ia adalah masa untuk melakukan sesuatu yang lebih penting: bersaing dengan Tesla.

Atieva juga terlibat dalam formula E, dan sekurang-kurangnya pada musim 2017 dan 2018 teknologi akan berada dalam beberapa satu tempat duduk kejohanan, seperti Faraday Masa Depan dan NextEV.

Pelbagai aspek, tidak diketahui ramai dan banyak soalan yang mana ia adalah terlalu awal untuk mendapatkan jawapan, terutama bagi sebuah syarikat yang tidak pernah membuat kenderaan yang lengkap. Masa depan kereta elektrik adalah, tetapi akhir-akhir ini kita melihat banyak projek megalomaniacs berisiko menjadi buih sifar pelepasan.