Sesiapa yang telah salah satu daripada bandar-bandar besar China Ia akan dihargai bahawa trafik, sekurang-kurangnya berbanding dengan bandar-bandar Eropah, ia adalah agak huru-hara. Ini membentangkan beberapa cabaran bagi pemandu asing, tetapi ... anda boleh bayangkan apa yang ia bermakna untuk kereta autonomi?

Semasa lepas Frankfurt Motor Show, Mercedes-Benz memperkenalkan program yang dikenali sebagai "World Drive Pintar"Yang bertujuan untuk membuktikan teknologi memandu autonomi dalam pelbagai pasaran di seluruh dunia dalam usaha untuk meningkatkan dan menyesuaikan diri kepada keunikan setiap tempat, yang mereka tidak betul-betul beberapa.

Sehingga Januari 2018 ini Mercedes-Benz S-Class autonomi akan dibawa melawat ke lima benua untuk mencari had sistem dan bidang yang perlu diperbaiki berdasarkan setiap pasaran tertentu. Matlamatnya adalah untuk mengumpul maklumat mengenai trafik sebenar untuk membantu jenama untuk membangunkan sistem dan memajukan dalam memandu percubaan itu.

Mercedes-Benz S-Class sudah menghadapi diri kepada cabaran lalu lintas di China Mercedes-Benz S-Class sudah menghadapi diri kepada cabaran lalu lintas di China

Dan ia tidak bahawa Mercedes-Benz tidak melakukan kerja rumah mereka, dengan lebih daripada 5,100 perjalanan di atas kapal 175 prototaip ujian. Secara keseluruhan, lebih daripada 9.5 juta kilometer di Eropah, Amerika Syarikat, China, Australia dan Afrika Selatan dan 1.2 juta kilometer dalam trafik sebenar, tetapi belum fuciente.

memandu autonomi adalah tunggak asas strategi masa depan banyak pengeluar, dan Daimler adalah tidak terkecuali. CASE, singkatan bagi bahagian ini syarikat itu, yang bos ditemuramah lalu Dewan Shanghai, menghidangkan Bersambung, Autonomi, Shared & Perkhidmatan dan Electric. Iaitu, sambungan, teknologi autonomi, perkongsian kereta dan bekalan elektrik.

ini "World Drive Pintar"Selepas Jerman (September) dan China (Oktober), akan pergi ke Australia (November) dan Afrika Selatan (Disember), di mana usaha akan ditumpukan kepada pengesahan daripada peta digital terkini SINI dan pengesanan pejalan kaki dalam pelbagai keadaan, masing-masing.

Mercedes-Benz S-Class sudah menghadapi diri kepada cabaran lalu lintas di China Mercedes-Benz S-Class sudah menghadapi diri kepada cabaran lalu lintas di China

Lalu lintas di pasaran kereta utama di dunia, dan terutama di kota yg besar seperti Shanghai, di mana khas Mercedes-Benz sedan ini sekarang, ia sangat berbeza daripada yang satu bandar besar di Eropah atau Amerika Syarikat. Tetapi ... apa yang membentangkan cabaran?

Keunikan trafik di China

Sebagai permulaan, jumlah trafik dan kepelbagaian itu, dengan dua, tiga dan empat roda, sudah menjadi cabaran besar untuk kereta autonomi mesti menyedari segala-galanya di sekelilingnya. Untuk ini kita perlu menambah juga tingkah laku pemandu dan adat, yang boleh menjadi sangat berbeza daripada apa yang kita sudah biasa dengan.

Seolah-olah ini tidak mencukupi, di China terdapat tempat-tempat di mana setiap lorong mempunyai had kelajuan yang berbeza (Sama seperti lorong yang betul di pusat bandar Madrid terhad kepada 30 km / h), dan juga isyarat yang berbeza (huruf Cina) dan juga tanda jalan.

Mercedes-Benz S-Class sudah menghadapi diri kepada cabaran lalu lintas di China Mercedes-Benz S-Class sudah menghadapi diri kepada cabaran lalu lintas di China

Di lebuh raya Cina, sebagai contoh, kita boleh berjalan dengan crosswalks, walaupun pada hakikatnya terdapat tidak menunjukkan bahawa akan menyeberangi passersby lebuh raya kerana mereka adalah tanda untuk menunjukkan jarak selamat antara kenderaan. Dan ini, sudah tentu, adalah sesuatu yang kereta autonomi perlu mengambil kira.

Seperti yang kita memberitahu anda sekali selepas lawatan kami ke Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Mercedes-Benz di China (Beijing), lebih daripada 850 pekerja bertanggungjawab untuk membangunkan, menyesuaikan diri dan reka bentuk sistem dan teknologi untuk pasaran Cina tempatan.