Ia agak melucukan, tetapi masa yang diambil untuk menyampaikan pengedar kenderaan kami baru boleh menjadi faktor penentu apabila memilih yang akan menjadi kereta baru kami. Beberapa minggu selain boleh menyebabkan kita tuang untuk satu atau kenderaan lain.

Malah, dalam kebanyakan kes, kami tidak benar-benar perlu mempunyai kereta baru kita, tetapi sabar kita boleh. Sudah tentu saya tidak menegur sesiapa pun terbawa-bawa oleh perasaan ini, tetapi saya fikir menyarankan selain tidak sabar membuat keputusan untuk kita.

Sebuah kereta adalah satu pelaburan yang terlalu besar dan berpanjangan dalam masa seperti yang diharapkan untuk beberapa bulan begitu menentukan, namun, bergantung kepada pasaran ini adalah demikian. Pada dasarnya kita mempunyai dua model, Amerika Syarikat dan Eropah, dan terutamanya Jerman.

Dua model berbeza

Perbezaan antara kedua-dua pola adalah tahap penyesuaian bahawa kedua-dua permintaan apabila membeli kereta baru anda. Yang lebih peribadi, anda perlu menunggu lebih lama. Seperti banyak bayangkan sekarang, Amerika tidak menuntut tahap yang sangat tinggi penyesuaian, dan ini juga mempengaruhi harga akhir pembeli membayar.

Pasaran ini adalah kebolehtelapan yang cukup dan rendah besar dapat mampu untuk membuat kereta yang sesuai dengan pengguna Amerika. Ia juga benar bahawa keadaan ini berubah dan semakin globlales model tiba, walaupun sedikit disesuaikan, sudah tentu.

Sebaliknya kita ada model Eropah, tidak kira di mana kami menjangkakan lebih ramai rakyat Amerika untuk mendapatkan kereta yang anda mahu. Bagaimanapun juara penyesuaian, dan kesabaran, adalah Jerman. Malah, secara purata, Jerman menunggu 3.6 bulan untuk kereta anda, angka yang lebih rendah sedikit daripada tahun lepas, yang merupakan 3.8 bulan.

Ia juga benar bahawa kenaikan permintaan untuk kereta Jerman oleh negara-negara membangun meningkatkan tempoh menunggu untuk pembeli tempatan. Contoh ini adalah Golf Plus Volkswagen, yang kerana kejayaannya di luar negara membuat pembeli Jerman perlu menunggu sedikit kurang daripada 10 bulan.

Di samping itu, tahap ini penyesuaian, dan menunggu, tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan harga kereta. Untuk memberikan beberapa contoh, pembeli Volkswagen menjangkakan purata 5.2 bulan, 4.9 bulan bagi Audi, angka yang sama seperti pembeli Kia. Sebaliknya Hyundai pembeli harapkan, secara purata, 5.3 bulan.

Menariknya, jika tidak berkaitan dengan jenis kereta. Sebenarnya, SUV pembeli paling mengharapkan. Secara khusus, mereka yang mahu membeli Volkswagen Tiguan tunggu 7,1 bulan, 7 Audi Q5 dan 6.5 daripada X3 BMW.

Jika kita melangkah keluar Jerman jenama juga kita mempunyai kes-kes yang menjadi contoh bahawa pembeli SUV di Jerman adalah kesabaran yang paling mempunyai, pada hakikatnya, membeli ix35 Hyundai Mereka menunggu 10 bulan, yang sudah tentu anda boleh menjejaskan jualan.

Itu adalah kes Nissan Qashqai di Sepanyol, terima kasih kepada kejayaannya, terkumpul kelewatan sampai 9 bulan, jumlah yang terlalu tinggi untuk negara kita pada masa yang memperbaharui kereta kami tiba, kami tidak suka menunggu lama.

Sekarang saya ingin bertanya pendapat peribadi. Bagaimana harapkan walaupun mendapat tangan kereta baru anda? Berapakah tempoh maksimum yang anda esperaríais? Adakah anda menukar pembelian anda kerana masa penantian yang terlalu tinggi?

Via | WorldCarFans