Apabila kita bercakap dalam abstrak nilai diampuni sebuah kereta kita maksudkan jumlah yang anda boleh berasa pemilik kenderaan yang digunakan apabila dijual. Malah, nilai pasaran kereta adalah tidak lebih daripada harga yang kereta boleh mencapai bergantung kepada pasaran pada dasarnya apa umur anda, keadaan, dan mengikut undang-undang pasaran. Oleh itu, ia adalah fakta yang penting apabila ia datang untuk menjual kereta di pasaran tangan kedua.

Digunakan untuk mendarat insurans pampasan, nilai pasaran kereta yang dianggap sebagai nilai jualan yang mempunyai kenderaan itu pada masa sebelum kemalangan jalan raya. Walau bagaimanapun, persamaan ini tidak selalu digunakan. Ini membawa kita kepada keperluan untuk membezakan nilai pasaran sebuah kereta nilai penggantian yang mempunyai kereta yang sama, atau untuk membezakan antara nilai pasaran kereta berbanding diperbaiki atau terhadap nilai baru nilai pasaran kereta.

Mari kita lihat apa perbezaan.

Nilai pasaran kereta tidak bernilai lagi

Apa yang nilai pasaran kereta

secara semula jadi, nilai pasaran kereta yang mungkin tidak nilai kereta baru, sejak nilai pasaran mengambil kira, antara faktor-faktor lain, kekananan kenderaan, manakala nilai baru adalah nilai bahawa kenderaan itu mempunyai apabila dia mula-mula keluar dari pengedar, termasuk kedua-dua pengangkutan dan cukai yang boleh diterima pakai pada masa pembelian.

Sekiranya satu pampasan insurans bagi nilai kenderaan baru, ini bermakna bahawa mereka akan membayar bil kerana ia adalah sebuah kereta baru, termasuk barang-barang pilihan yang telah dimasukkan di dalam polisi. Jika kereta itu tidak lagi dihasilkan, mereka akan membayar jumlah penuh kepada model yang bersamaan dengan menggantikannya. Bayaran ini boleh dibuat di ibu negara (wang) atau barangan (kereta), seperti yang dipilih oleh pihak yang diinsuranskan di bawah peruntukan Perkara 18 Undang-Undang 50/1980 mengenai Kontrak Insurans, yang memberikan hak kepada yang diinsuranskan biarlah ini membuat keputusan bagaimana untuk menerima bayaran:

Apabila sifat membenarkan insurans dan itu bersetuju diinsuranskan, penanggung insurans boleh menggantikan pembayaran pampasan untuk pembaikan atau penggantian objek yang rosak.

Nilai penggantian berbanding nilai pasaran

Apa yang nilai pasaran kereta

yang nilai penggantian, juga dikenali sebagai nilai pasaran, ialah nilai sebuah kereta dalam kes membeli dalam masa yang sebaik sebelum satu dalam kemalangan jalan raya ia berlaku. Nilai penggantian adalah nilai kereta yang mempunyai ciri yang sama dan umur yang sama, pada tahun-tahun, yang rosak kenderaan. Dalam kes ini mereka tidak penting dan bergolek kilometer dan keadaan kenderaan. Jika aksesori kenderaan pilihan, ini juga adalah termasuk dalam nilai gantiannya mereka dimasukkan di dalam polisi.

Sementara itu, nilai diampuni sebuah kereta adalah nilai jika menjual dalam masa yang sebaik sebelum satu dalam kemalangan jalan raya ia berlaku di bawah keadaan yang sama seperti yang dinyatakan dalam nilai penggantian.

Oleh itu, perbezaan di antara nilai penggantian dan nilai pasaran adalah Perbezaan di antara harga belian dan harga jualan kenderaan. Perbezaan ini adalah yang bersifat komersial, dan termasuk penyelenggaraan atau pembaikan dilakukan ke atas kereta sebelum menjualnya lagi, margin keuntungan yang wujud dalam proses membeli dan cukai yang dikenakan, apa-apa fi caj trafik kenderaan formaliti penghantaran.

Nilai pasaran boleh diperbaiki

Apa yang nilai pasaran kereta

Terdapat operasi penilaian kenderaan di mana pakar menentukan nilai pasaran yang berpatutan bagi sebuah kereta tetapi syarikat yang bertanggungjawab untuk operasi lebih suka meningkatkan nilai itu, menyebabkan nilai pasaran yang dipertingkatkan. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai nilai yang boleh berbeza-beza antara nilai pasaran dan nilai penggantian kereta. Ia semua bergantung kepada keadaan dagangan yang kita ada. Jika kita bercakap mengenai kemalangan jalan raya dilindungi oleh insurans tertentu, anda perlu menyemak apa syarat-syarat yang diperincikan dalam polisi insurans diupah untuk kenderaan itu.

Untuk mengira nilai pasaran yang bertambah baik, ia diambil sebagai rujukan apa-apa nilai lain yang tiada di atas. Selalunya ia mengambil kira data yang disediakan rujukan penerbitan nilai profesional pembelian kenderaan (Ganvam dan / atau Eurotax), dan dalam hal penanggung insurans yang menggunakan nilai-nilai ini ditambah agak peratus yang ditentukan dari segi polisi.

Bagaimana nilai pasaran kereta dikira?

Apa yang nilai pasaran kereta

Untuk mengira nilai pasaran kereta diambil kira, antara faktor-faktor lain, jumlah rasmi yang menentukan Kementerian Kewangan melalui jadual yang berubah secara berkala. Semasa, yang mula berkuat kuasa pada 1 Januari 2014, adalah dalam Perintah HAP / 2367/2013. Senarai ini disusun mengikut jenama dan model, tetapi, ya, menduduki lebih daripada 500 muka surat, sebahagiannya kerana jadual semasa juga mengumpul nilai-nilai pasaran kapal.

Bagaimanapun, anda boleh menggunakan nilai pasaran kalkulator kereta untuk pergi lebih cepat. Seperti yang kita lihat penggunaan, ia diambil kira sebagai data utama tarikh pendaftaran pertama kenderaan, yang akhirnya adalah apa yang menentukan usia ini. Dari sana, jenama, model dan jika versi berkenaan dicari, dan kami mendapatkan nilai yang sama, yang merupakan peratusan daripada nilai rasmi yang diterbitkan oleh Perbendaharaan, yang terdiri menurut jumlah tahun bahawa kenderaan itu:

 • Sehingga 1 tahun: 100%
 • Lebih dari 1 tahun hingga 2: 84%
 • Lebih daripada 2 tahun hingga 3: 67%
 • Lebih daripada 3 tahun, sehingga 4: 56%
 • Lebih daripada 4 tahun, sehingga 5: 47%
 • Lebih 5 tahun hingga 6: 39%
 • Lebih daripada 6 tahun hingga 7: 34%
 • Lebih daripada 7 tahun sehingga 8: 28%
 • Lebih 8 tahun, 9: 24%
 • Lebih daripada 9 tahun kepada 10: 19%
 • Lebih 10 tahun, sehingga 11: 17%
 • Lebih daripada 11 tahun, sehingga 12: 13%
 • Lebih daripada 12 tahun: 10%

Peratusan ini digunakan dalam kereta penumpang, SUV dan motosikal telah mendaftar. Atas amaun yang terhasil daripada pengiraan, ia perlu dikurangkan kepada 70% daripada nilai pasaran kereta yang telah khusus semata-mata dan untuk lebih daripada enam bulan di mana-mana aktiviti berikut: pemandu mengajar, sewa kereta tanpa pemandu atau teksi.