Mungkin nama Peter W. Schutz Ia tidak bunyi juga. Ia adalah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Porsche 1981-1987, pasti tahun lebih sukar bagi syarikat itu yang pada tahun 1980 mempunyai kerugian besar dan belayar tanpa pemimpin ke dalam keadaan yang lebih buruk jika ia sesuai di mana Porsche 911 telah ditakdirkan untuk hilang.

Peter W. Schutz meninggal dunia minggu ini pada usia 87. Beliau diminta memberi perubahan tentu kepada strategi syarikat, menjimatkan ikonik 911, membangunkan rangkaian produk lain seperti transaxle dan mencapai kejayaan dalam persaingan. Untuk semua itu, dia berhak ulasan hidupnya.

hidupnya

Peter W. Schutz Dilahirkan di Berlin (Jerman) pada April 30, 1930. Kebangkitan Nazisme mengambil keluarganya melarikan diri tanah air mereka, dan destinasi pertama ialah Cuba, di mana mereka menetap di Havana pada tahun 1937.

S17 1819 Fine

Di pulau Caribbean hanya dua tahun sejak pada tahun 1939 mereka meninggalkan Amerika Syarikat, di mana mereka menetap di Chicago (Illinois). Schutz membesar di sana dan terdapat dikaji kariernya jurutera mekanikal.

Tidak lama selepas menamatkan pengajian, beliau mula bekerja di Caterpillar, di mana beliau menghabiskan 15 tahun. Cummins Engine dari sana ke mana ia adalah 11 tahun, yang mana lapan beliau berkhidmat sebagai naib presiden jualan untuk Amerika Syarikat dan Kanada. Keputusan mereka adalah hebat, syarikat membawa kepada tahap keuntungan yang tidak pernah dicapai.

Sementara itu, Porsche telah melalui masa yang paling teruk dalam sejarahnya. 1980 adalah fatal bagi syarikat itu, yang datang untuk menumpahkan berjuta-juta dalam kerugian tahun. Yang sebab-sebab yang banyak, tetapi salah satu yang paling berat adalah kejayaan komersial sedikit di Amerika Syarikat baru 924 dan 928 model.

Selain hakikat bahawa 911, masih dijual dengan baik telah diberikan, mereka memberi masalah mekanikal yang tidak terkira banyaknya, mana beliau telah menjejaskan reputasi Porsche seluruh dunia. Bencana, datang pada.

Ketua Pegawai Eksekutif Porsche pada masa itu adalah Ernst Fuhrmann, yang tahu hari sudah lama berlalu. Apabila mereka mula mencari pengganti, adalah Ferry Porsche sendiri dalam orang yang menanya Schutz yang memohon untuk jawatan itu. Hanya 12 adalah calon, dan beliau dipilih.

Kursus berjaya perubahan segera

Ketibaan Peter W. Schutz syarikat itu adalah satu pengajaran berguna serta-merta. Dia mahupun rangkaian peniaga itu faham mengapa Porsche 911 kereta begitu mahal dan memberi masalah mekanikal selalu.

Dia bertanya apakah sebab utama untuk ini kegagalan mekanikal, dan berkata Ia disebabkan oleh masalah dalam camshafts. masalah itu telah dikenal pasti, tetapi tidak ada niat untuk membaikinya.

P03 1224 A5

Mengapa? Kerana dalam barisan produk Porsche, 911 hidup ditakdirkan berakhir pada tahun 1981 yang memihak kepada 928 dan 944, jadi ia tidak masuk akal untuk melabur usaha dan sumber untuk membetulkan masalah yang hari sudah lama berlalu.

Porsche 911 perlu terus dibuat

Schutz juga mendapati bahawa rancangan untuk menamatkan pengeluaran 911 telah melemahkan semangat jurutera, yang melihat ia sebagai produk utama mereka ia terhempas. Jadi hanya tiga minggu selepas memasuki pejabat, beliau mengulas keputusan untuk menghentikan pengeluaran Porsche 911.

Porsche 911 1979

ia di pejabat Helmuth Bott, Ketua Jurutera, di mana Schutz telah disediakan di papan hitam garis masa 928, 944 dan 911. Yang terakhir ini telah menandakan akhirnya pada Disember 1981. Mereka katakan Schutz Beliau mengambil pen dan mencapai 911 garis luar lembaga sendiri, walaupun dinding dan meminta Bott untuk membawanya keluar.

selari Beliau menyelesaikan masalah-masalah yang camshafts dan kepuasan pelanggan dan peniaga di seluruh dunia mula pulih. Orang sanggup membayar dolar besar untuk 911, tetapi untuk 911 tanpa masalah mekanikal.

Yang seterusnya menerajui syarikat itu membuat ia semua akan mula menjadi lebih optimis Porsche. Nombor mula meninggalkan, supaya Schutz juga memberi tumpuan kepada meningkatkan julat 911 Cabrio dan pelancaran 944 Turbo, 944 S dan 944 S2.

S17 1822 Fine Dalam tempoh 24 jam Le Mans 1981 dengan Ferry Porsche

Berhadapan dengan apa yang biasanya mereka lakukan CEO yang datang kepada syarikat-syarikat dalam keadaan kewangan yang sukar, Schutz tidak mengurangkan pelaburan dalam Motorsport. Harus sedar bahawa setiap kali Porsche dalam perlumbaan memenangi pada hujung minggu, jualan kereta mereka meningkat pada Isnin.

Mengapa beliau menyokong bahagian Porsche Motorsport. Mereka mempunyai plenado mengambil bahagian dalam 24 Hours of Le Mans dengan 924, tetapi peluang untuk menang dengan model yang telah tiada. Schutz sekali lagi mengubah pelan, dengan memberitahu mereka atau pergi ke perlumbaan untuk menang, atau lebih baik untuk tidak mengambil bahagian.

S17 1814 Fine

Kemudian mereka mengambil keputusan untuk benar-benar mengambil masa tiga Muzium 936 Porsche, meletakkan mereka telah membangunkan enjin untuk Indy Kereta Amerika dan keluar dari bangsa Perancis. A keputusan yang bijak sejak Porsche memenangi 24 Hours tahun itu Le Mans.

Pada tahun 1982 Porsche juga dikuasai Le Mans dengan 956, yang 953 AWD memenangi Paris-Dakar 1984 dan kemudian 959 pada tahun 1986. kejayaan Motorsport membantu imej jenama di seluruh dunia diperkukuhkan dengan ketara.

Pada masa yang sama untuk kejayaan perlumbaan, barisan produk masa hadapan. yang 911 3.2 Generasi Ketiga Beliau dilahirkan di bawah baton Schutz, dan merupakan kejayaan yang tidak pernah.

1982 Porsche 911 SC

Sehinggakan, bahawa jualan Porsche kemudian mengalami pertumbuhan yang sukar ditandingi. Manakala pada tahun 1981 kira-kira 28,000 Porsche dijual di seluruh dunia pada tahun 1986 angka itu mencecah 53,000 unit. Lima tahun rekod, tokoh-tokoh sejarah dan pemulihan yang membawa Porsche tidak hilang.

Hanya perubahan kitaran seperti yang dialami pada tahun 1987, di mana Amerika Syarikat mengalami satu krisis kewangan yang paling besar dalam sejarah dengan hitam Isnin, serentak dengan kadar pertukaran meningkat oleh Porsche terlalu mahal untuk realiti yang wujud pada masa itu adalah dapat mengetuk Schutz.

Porsche 911

jualan Porsche di Amerika Syarikat jatuh kepada kurang daripada separuh, yang merupakan pasaran kedua paling penting bagi syarikat itu, ia adalah sesuatu yang tidak dapat diatasi. Schutz meninggalkan syarikat itu pada tahun 1988 dan bersara dengan isterinya ke Florida. Sepanjang hari sehingga kematiannya 29 Okt lepas pada usia 87, beliau menghabiskan ia menikmati keluarganya, memberi ceramah motivasi dan diiktiraf di kalangan peminat Porsche sebagai apa yang ia adalah: El Salvador Porsche 911 dan jenama Porsche.

D.E.P. Peter W. Schutz.