Ia seolah-olah lebih atau kurang jelas bahawa masa depan kereta tersebut akan menjadi beberapa bentuk elektrik. Atau sekurang-kurangnya ia harus jika tidak kerana dua kesulitan yang menghalang kemajuan kereta elektrik. Yang pertama adalah harga dan yang kedua ialah autonomi.

Dengan pengumuman oleh Kumpulan BMW, Daimler AG, Ford Motor Company dan Volkswagen AG Group, melalui Audi dan Porsche, mewujudkan rangkaian supercaragadores dibaptiskan Eropah IONITY, pengeluar bertujuan untuk merobohkan kedua-dua kesulitan. Dan jika cara mendapatkan semula tanah yang dibuka oleh Tesla, lebih baik.

Ionity persamaan mercedes

Empat kumpulan yang terlibat dalam usaha sama IONITY mahu membina 400 stesen pengecasan pantas dan berkuasa di seluruh Eropah pada tahun 2020. Idea ini bukan baru dan yang telah dilaksanakan sejak penubuhannya Tesla. Tetapi untuk berfikir bahawa pengeluar ini lakukan semata-mata untuk saingan Tesla adalah satu kesilapan. Rangkaian ini bertujuan IONITY lanjut, atau sekurang-kurangnya menjadi satu bahagian penting dalam teka-teki yang melibatkan meyakinkan orang ramai untuk membeli kereta elektrik.

Sekali lagi, kita kembali ke 2020 sebagai tahun kereta elektrik. Hampir semua pengeluar mengatakan mereka mempunyai kereta elektrik menjelang 2020 dalam rangkaian; Mereka bercakap tentang sebahagian atau melengkapkan rangkaian bagi tahun elektrik. Sebab-sebab, dalam jangka pendek, adalah keperluan untuk mematuhi dengan purata kurang daripada 95 g / km pelepasan CO2 dan penggunaan sistem kelulusan baru yang membuat pengeluar dan bukan kita boleh ketegangan pengecilan enjinnya. Kami menerangkan dengan lebih terperinci di sini.

Satu rangkaian pengecas untuk mengurangkan kekurangan autonomi

Ionity Volkswagen dan Golf

Walaupun berbeza dan tiada sambungan mekanikal atau muzik lebuhraya yang, Tesla telah menunjukkan bahawa sebuah kereta elektrik boleh menjadi menarik dan menyeronokkan. Itu bukan masalah.

Tidak, masalahnya ialah bahawa, setakat ini, kereta yang paling elektrik tidak mempunyai autonomi yang mencukupi kepada pelanggan biasa dengan petrol kereta, diesel atau langkah hibrid elektrik.

Bagaimana anda menyelesaikan? Menawarkan lebih autonomi, tetapi teknologi bateri dan pengurusan tidak lagi membenarkan kemajuan besar, tetapi kemajuan yang besar dan sudah bekerja pada jenis baru bateri. Ia adalah perlu untuk mencadangkan alternatif.

Jika BMW, Ford, Daimler dan VAG mahu menjual kereta elektrik perlu mereka juga mempunyai rangkaian supercaragdores, IONITY yang

Tesla tidak beban rangkaian destinasi dan rangkaian supercajer. Mereka memenuhi fungsi stesen gas untuk kereta haba. Oleh itu, walaupun yang elektrik mempunyai autonomi kereta petrol kecil atau kereta super antara 300 dan 400 km- tidak lagi akan menjadi masalah. Pada akhir hari, yang tidak mengambil berat terhadap kereta petrol anda tidak lebih daripada 300 km autonomi kerana dia tahu dia akan dapat untuk mengisi minyak dalam beberapa minit. Dengan electrolineras rangkaian Ionity, yang sama akan berlaku dengan elektrik.

Walau bagaimanapun, dalam semua ini, kita tidak boleh mengabaikan peranan perintis dibintangi Tesla. budaya perniagaan Amerika, iaitu, tidak mengharapkan pentadbiran untuk melakukan sesuatu, tetapi tidak syarikat itu berdiri dipasang Tesla supercajer kepada para pelanggannya boleh bergerak. Dan itu adalah masterstroke jenama California. Di Eropah, jenama pilihan tetapi untuk akhirnya mengikuti jalan Tesla melihat ketiadaan tindakan pihak berkuasa.

pengecas 350kW setiap 120 km: IONITY

Porsche Mission E Concept

Jadi jika BMW, Ford, Daimler dan VAG mahu menjual kereta elektrik perlu mereka juga mempunyai rangkaian stesen mengecas, IONITY. "Rangkaian Eropah stesen mengecas mempunyai kapasiti yang besar penting untuk mewujudkan pasaran untuk kereta elektrik kertas," mengesahkan Michael Hajesch, Ketua Pegawai Eksekutif IONITY.

Rangkaian IONITY akan mula beroperasi tahun ini dengan 20 stesen mengecas pertama terletak di Jerman, Austria dan Norway. Mereka semua akan terletak di 120 km antara satu sama lain dan menyediakan kaedah pembayaran digital (walaupun setakat ini tiada harga diketahui).

Bmw Saya Ionity Pusat Stesen Pengecasan

Pada 2018, rangkaian akan berkembang kepada 100 stesen mengecas, masing-masing boleh berkhidmat beberapa kereta tanpa mengira kenderaan jenama. Setiap titik beban akan mempunyai kapasiti 350 kW dan serasi dengan piawaian Eropah Gabungan Sistem Mengecas. Di Sepanyol, ia dijangka kira-kira 50 stesen. Jelas bahawa kejayaan di negara kita daripada inisiatif swasta ini juga bergantung kepada pengurusan kemudahan untuk pelaksanaan.

Dengan rangkaian ini pengecas adalah bertujuan untuk menyelesaikan masalah-masalah autonomi kereta elektrik, iaitu ia menyelesaikan salah satu daripada kedua-dua blok penghalang untuk membangunkan kereta elektrik. Bagaimana ini akan membantu bahagian pasaran elektrik di Sepanyol meningkat dan boleh mendekati yang Norway?

Meningkatkan bahagian pasaran elektrik

Ionity

Hanya satu perkara yang mudah pengeluaran. Tidak model mewah seperti Tesla, bahagian pasaran elektrik akan naik, dengan atau tanpa rangkaian pengecas. Untuk meningkatkan bahagian pasaran harga perlu menurunkan bateri dan oleh itu kereta. Dan yang akan hanya dapat dicapai jika langkah-langkah awam dengan model lebih murah, iaitu mereka yang pada umumnya mempunyai autonomi kurang dari Tesla.

Jadi, jika rangkaian ini memastikan bahawa orang ramai tidak lagi takut autonomi, mereka akan menjadi model yang lebih berpatutan seperti Renault ZOE, Volkswagen dan Nissan Leaf atau Golf yang permitaran pengeluaran bateri berkembang. Jika kenaikan pengeluaran, ia boleh mengurangkan kos unit dan oleh itu harga akhir. Dan akhirnya harga kereta.