yang jaminan kereta Ia adalah dalam banyak kes sebahagian besarnya tidak diketahui kepada pemandu dan pemilik: Apa yang dilindungi? Apa yang tidak dilindungi? Mengapa ya ini, tetapi ini tidak? Apabila saya kehilangan jaminan saya? Apakah jaminan dilanjutkan? Soalan boleh menyenaraikan berpuluh-puluh, jika kita peruncit, walaupun hakikatnya jaminan kereta yang sangat mudah difahami, ia datang dengan baik untuk menyegarkan kembali isu ini keseluruhan.

Langkah pertama ialah membezakan antara jaminan undang-undang dan menjamin komersial. Barangan pengguna kereta, pengeluar mesti menyediakan oleh undang-undang jaminan menentukan tanggungjawab untuk mengambil pembaikan yang perlu pada produk (kereta dalam kes ini) berasal dari lalai kilang, dan untuk masa yang tertentu. masa itu adalah dua tahun sekurang-kurangnya, dan dibahagikan kepada dua tempoh: enam bulan pertama (pengilang akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan sekiranya berlaku kecacatan pembuatan), dan selebihnya (pemilik perlu membuktikan bahawa pecahan "memasuki" jaminan).

vs. jaminan undang-undang jaminan komersial

yang jaminan komersial adalah "lanjutan jaminan" undang-undang, iaitu, pembeli menawarkan jaminan yang lebih lama daripada boleh berbeza, sebenarnya, untuk apa yang tidak dan tidak. Sambungan ini boleh dalam pelbagai bentuk: jaminan ke tahun, hampir selalu, tetapi secara umumnya jalan bagi penjual untuk menawarkan perkhidmatan yang lebih baik dalam produk mereka. Jadi untuk bercakap, jaminan undang-undang adalah minimum, dan perniagaan yang dimaksudkan untuk kita tuang untuk membeli produk.

Ada satu perkara yang ingin tahu, sekurang-kurangnya ia adalah jika anda tidak tahu, itulah yang berlaku apabila kenderaan itu adalah dalam tempoh jaminan, tetapi adalah untuk pembaikan yang dilaksanakan di bengkel. Dalam kes kita mesti membezakan jika pembaikan yang dilindungi oleh waranti atau tidak. Jika ya melakukannya, masa kereta berada di kedai itu tidak dikira bagi maksud tempoh jaminan. Bercakap lebih jelas, jika kereta itu adalah seorang lelaki yang berdiri di bulan studio, yang bulan jaminan dilanjutkan. Jika pembaikan tidak dilindungi, tiada penggunaan penaakulan.

Satu lagi perkara yang ingin tahu jaminan adalah Mereka menawarkan keselamatan tambahan jenama jauh berbeza. Undang-undang menawarkan dua tahun "siri"Dan mungkin dari sesuatu Akses pilihan lanjutan jaminan. Ini sering dilakukan untuk mendorong pembeli merasakan bahawa melanjutkan jaminan akan menjadi lebih baik dilindungi. Kemudian terdapat satu lagi sampingan (dan kilang-kilang) yang memberi "siri" tiga tahun atau 100,000 km, seperti Toyota dan Lexus adalah jenama seperti menawarkan jaminan komersial lima tahun atau sehingga 160,000 kilometer perjalanan.

Dalam setiap rumah adalah salah satu cara, dan terdapat pengeluar yang menginap sekurang-kurangnya, yang lain memberikan lebih, yang lain mendapatkan lebih banyak wang tambahan, dan lain-lain amat melanjutkan jaminan dalam masa, tetapi kita mesti memeriksa terma dengan kaca pembesar. Anda juga boleh memastikan dalam satu tangan kenderaan, dan satu lagi, biasanya lebih panjang, beberapa komponen atau bahagian (Contoh dalam hal Toyota Prius, yang menjamin bahagian-bahagian tertentu bagi setiap 100,000 km sebagai jaminan asas).

Dan apa yang apa yang tidak pergi (tidak pernah) dalam jaminan?

Apa-apa kerosakan yang tidak ada kena mengena dengan kecacatan pembuatan tidak memasuki jaminan yang mudah. Untuk memberikan beberapa contoh, produk pecahan memandu secara berbahaya (Dari pecah tayar terhadap curb yang akan mengisytiharkan jumlah kerugian oleh insurans kami), mempunyai petrol atau diesel sebaliknya, beban berlebihan kereta (melebihi maksimum yang dibenarkan oleh model) tidak lulus ulasan berkala menandakan pengeluar ... Semua ini bermakna bahawa Kita tidak mengikuti peraturan asas dan kami akan membatalkan jaminan.

Jika kita adalah mangsa bencana alam, Jika tanah runtuh buries kita kereta jika dipanah petir, jika pokok jatuh atas atau angin drags laut ... jaminan tidak meliputi apa-apa, tetapi kerana dalam kes ini Terdapat sebuah badan rasmi yang dalam teori akan menjaga pembaikan atau pampasan yang sewajarnya. Iaitu, terdapat sedikit yang boleh kita lakukan.

dapat juga tidak akan dilindungi jika tuneamos kereta, jika dipasang unsur-unsur yang tidak diluluskan, sistem bunyi bukan asal, dan yang jenis perkara-perkara yang kadang-kadang kita tidak memberi lebih penting. Kadang-kadang yang tidak dilindungi oleh waranti, semata-mata, apa yang kita mahu ia dilindungi, dan masa yang lain apa-apa jaminan dibatalkan secara automatik, seperti sama ada amañamos odometer.

Selaras memandu secara melulu, walaupun jelas tidak sama, mendaftar kereta kami dalam pertandingan sukan, atau pada hari trek, ia bermakna menyerahkan jaminan yang kita ada bahawa kita berada, boleh dikatakan, menggoda nasib. Ia bergantung kepada setiap pengeluar, jelas, tetapi hampir semua log yang sama.

Realitinya adalah bahawa jaminan adalah jauh daripada kereta selamat, iaitu jaminan melindungi kita terhadap kegagalan produk kami tidak bertanggungjawab, manakala jika kita mahu liputan, anda biasanya menandatangani polisi insurans (selain daripada wajib, sudah tentu). Tetapi saya rasa ia tidak perlu untuk menjelaskan perbezaan antara jaminan dan insurans, bukan?

Toyota ruang:

  • Semua kunci perkhidmatan Semakan Integral Sistem Toyota Hybrid
  • Toyota Proace, semua pada komersial van Toyota