Dia menghampiri hari dan menyentuh kita melalui Pemeriksaan Kenderaan (ITV) untuk kereta kita, motosikal, van atau trak. Walaupun ada yang meletak jawatan dan memaksa, orang lain pergi yakin dengan kepentingan untuk menjamin keselamatan dengan cara yang mana kita bergerak.

Pemeriksaan kenderaan termasuk beberapa titik kawalan, yang terdiri daripada isu-isu yang berkaitan dengan keselamatan aktif atau pasif, walaupun isu-isu pengenalan undang-undang atau kenderaan, melalui sistem stereng, gandar, dan lain-lain Dalam artikel ini kita akan memberi tumpuan kepada tayar.ITV memainkan peranan penting dalam keselamatan jalan raya, kerana Mereka perlu memastikan bahawa kenderaan berada dalam keadaan sempurna untuk beroperasi dengan selamat, sesuatu yang bukan sahaja memberi kesan kepada pemandu sendiri, juga mempengaruhi keselamatan pengguna jalan raya yang lain.

Ini adalah kajian mandat yang dilakukan oleh yang diberi kuasa menurut satu siri tarikh akhir dan yang operasi dikawal oleh Royal Dekri 2042/1994 entiti. Kami telah mengulas pada halaman ini kepentingan keselamatan tayar, jadi ia adalah penting untuk mengetahui bagaimana negara itu dikawal di stesen ITV.

Tayar mempunyai kecacatan sedikit

Apabila kita menyampaikan laporan akhir daripada ITV, dalam kebanyakan kes di mana pemeriksaan adalah menggalakkan, pemeriksa menunjukkan kewujudan beberapa kecacatan kecil yang perlu diperbetulkan (a cahaya plat lesen, berus, dan lain-lain ...) ia adalah kecacatan sedikit, yang perlu dibaiki, tetapi tidak perlu untuk pemandu untuk kembali ke stesen untuk membuktikannya.

tetapi apabila kita bercakap mengenai tayar, kecacatan yang kecil tidak wujud. Kepentingan roda keselamatan adalah sangat penting bahawa manfaat keraguan adalah tidak wajar. Apabila kita bercakap tentang tayar,kita bercakap mengenai kecacatan yang serius atau sangat serius.

Tayar mewakili hubungan antara kenderaan dan asfalt, prestasi optimum bagi semua sistem keselamatan kenderaan berkenaan seperti brek, penggantungan atau arahan akan bergantung pada roda tidak rosak, maka tidak ada keraguan bahawa tayar perlu sentiasa berada dalam keadaan terbaik untuk memandu.

kecacatan yang serius

Keputusan kecacatan yang serius dalam pemeriksaan tidak menguntungkan. Dalam kes ini, pemandu itu dibenarkan untuk membaiki kecacatan itu dan mesti kembali ke stesen ITV di mana dia pada mulanya lulus pemeriksaan untuk memeriksa bahawa kecacatan telah tetap.

Yang paling kerap mengenai tayar kecacatan yang serius adalah seperti berikut:

kurang dipasang tayar. Semua bahagian kenderaan harus dikendalikan oleh profesional, bahawa dalam kes tayar adalah penting, pemasangan yang buruk boleh membawa kepada kemalangan. Tiada apa yang akan membawa tayar yang terbaik jika ini tidak dilengkapi dengan semua jaminan.

Tanpa lampu diluluskan. Sesetengah pemandu memilih untuk menggunakan tayar langkah yang berbeza, seperti yang anda boleh bayangkan ini tidak boleh dilakukan "ringan", ia adalah prosedur kompleks yang dilambangkan dalam Reform Kenderaan Manual, yang diluluskan oleh Royal Dekri 866/2010, dan yang perlu dipatuhi jika seseorang memutuskan untuk meluluskan tayar untuk kenderaan anda.Mana-mana tayar mesti diluluskan melainkan jika bersamaan dengan apa yang dinyatakan dalam lembaran data mematuhi keperluan ini:

  • Peningkatan atau pengurangan dalam di luar diameter berbanding dengan standard yang tidak boleh melebihi 3%.
  • Indeks beban tayar pada atau di atas piawaian.
  • Penarafan kelajuan tayar atau melebihi piawaian.
  • profil rim pemasangan harus sesuai dengan tayar dipasang.

Jika tidak, ia iaitu tayar tidak sama dengan mensahkan hendaklah mengikut prosedur dalam peraturan-peraturan.

Apa-apa ciri tayar yang tidak sepadan dengan kelulusan kenderaan, atau setara mereka adalah kecacatan yang serius.

tayar yang berbeza dipasang pada paksi yang sama. Ia adalah sangat penting untuk mengetahui semua "kesusasteraan" dari sisi tayar. Tayar pada gandar yang sama mestilah dari jenis yang sama dan mesti mempunyai kata laluan yang sama untuk kelulusan.

Ini adalah kod yang bermula dengan huruf E (kod kelulusan Eropah) diikuti dengan siri nombor kelulusan tayar.

ketebalan tidak mencukupi bunga tayar. Untuk ini, kedalaman alur utama bunga boleh melebihi minimum undang-undang yang 1.6 mm, atau 4 mm. apabila kita bercakap mengenai tayar musim sejuk.

memakai berlebihan di sebelah lukisan. Jika tayar tidak berputar selari dengan arah perjalanan tetapi sudut condong, mereput dan tidak tetap dari masa ke masa memakai mencapai sepenuhnya lancar meninggalkan sebahagian daripada tayar.

Begitu juga, Bowling dengan tayar overinflated atau deflasi menyebabkan haus tidak sekata. Kesan pertama akan kehilangan keselesaan, tetapi memakai tayar menyebabkan kekurangan cengkaman, dan jika asfalt basah, kurang mampu untuk memindahkan air.

Ubah bentuk kecacatan jelas, lebam, retak, pecah, kabel dan penutup terdedah. A ubah bentuk jenis ini adalah sangat berbahaya kerana ia melibatkan memecahkan lapisan tayar dan boleh menyebabkan semburan keluar tiba-tiba. Ini kecacatan boleh menjadi dianggap sebagai sangat serius dan melibatkan immobilizing kenderaan.

aspek penting lain yang berkaitan dengan pemasangan yang betul tayar satu arah dipasang dengan betul, membawa tayar salji pudiéndolos tidak membawa, atau yang berkaitan beban indeks dan kelajuan.

Menurut AECA-ITV 22.5% daripada kecacatan serius dikesan mengenai gandar, roda, tayar dan penggantungan.

kecacatan yang sangat serius

Bergantung kepada keterukan kecacatan itu ia boleh dianggap sangat serius dalam kes ini pemeriksaan itu hendaklah dianggap negatif dan kenderaan tidak dibenarkan untuk meninggalkan stesen ITV dengan cara sendiri, tetapi perlu berbuat demikian dengan cara luaran (kren atau yang serupa) ke pusat pembaikan, dan kembali untuk memeriksa kecacatan.

Pada tahun 2015, ITV sejumlah 18.75 juta operasi ulasan dan 21.890.000 kecacatan dikesan, yang mana 6.170.000 yang teruk, dengan purata 1.8 kecacatan setiap kenderaan.

Kajian mengenai ITV harus dianggap sebagai satu jaminan bahawa pergerakan kita lebih selamat, menurut "Sumbangan ITV Keselamatan Jalan Raya 2012" kajian III University Carlos, Kenderaan teknikal Inspections mengelakkan tahun 170 kematian , kira-kira 11,000 cedera dan sekurang-kurangnya 11,000 kemalangan jalan raya. Di samping itu, jika 20% daripada kenderaan tidak datang kepada ITV yang mereka miliki, mereka boleh dielakkan sekurang-kurangnya 7,100 kemalangan, kira-kira 7,000 cedera dan 110 kematian tambahan.

Dengan matlamat bercita-cita tinggi secara drastik mengurangkan kemalangan jalan raya, Continental telah mencipta platform VisionZero, memaklumkan dan kesedaran tentang kepentingan tayar dan sistem brek untuk keselamatan jalan raya.

Photo: iStock | MCFR, IStock | Kadmi, IStock | Taviphoto, Continental.