Duduk di belakang roda Toyota Yaris Hybrid -Daripada yang kita bercakap tentang dalam dan di dalam perhatian prueba- sebelumnya, bagaimana ia boleh menjadi sebaliknya, senyap mati bagi mereka yang tidak digunakan untuk jenis ini enjin. Mula kereta dengan butang dan tiada apa yang berlaku adalah di luar zon selesa.

anda akan berada di? Ya, sudah tentu, panel kawalan kelihatan seperti pokok Krismas untuk menyambut kita. Sekarang kita hanya perlu bermain dengan shifter untuk memberitahu di mana kita mahu pergi. Forward: D. Kembali: R. mudah.

memandu

Kita pergi, dan perasaan dibawa melawat beberapa meter pertama tanpa membuat hampir tiada pencemaran bunyi Adalah menghairankan. The petrolheads kita digunakan untuk mendapatkan sekitar di sana untuk membuat bunyi bising, tetapi masa depan adalah di sini dan sekarang kita mesti mula membiasakan diri kita dengan contoh seperti hibrid Yaris ini.

Kita mula, berhenti, kembali untuk memulakan, kita berhenti di lampu isyarat ... Segala-galanya seperti kereta "normal"Tetapi enjin pembakaran telah mula beroperasi jarang. Apabila boot dan bertindak melalui syarikat e-CVT penghantaran perasan ada perbezaan, tiada jerks, tiada bunyi menjengkelkan bermula. Ini set motor dan bateri kehabisan dengan kelancaran terpuji.

Tepat ini adalah aset yang paling besar. Sebagai sebuah kereta yang bagus untuk digunakan untuk menjadikan kehidupan kita lebih mudah melalui lalu lintas bandar yang padat. Terima kasih hanya perlu memahami dua pedal dan betapa mudahnya membuat segala-galanya yang kita lihat dengan mata lain kesesakan. Yaris memandu hibrid ini adalah hampir seperti bermain pada konsol yang mempunyai keupayaan untuk bergerak dengan mudah, pantas dan tanpa teragak-agak.

Salah satu perkara yang baik yang mempunyai motor elektrik dipasang adalah bahawa kita sentiasa mempunyai dos push segera. Anda menyentuh pemecut dan terdapat teras. Tidak berurusan dengan klac dan jika kita perlu keluar dengan kegembiraan mencapai kuasa maksimum tanpa mengira kelajuan atau kelajuan di mana kita beredar.

yang penunjuk pengecasan mana ia terletak di kawasan papan pemuka di sebelah kiri untuk tidak naik dan turun bergantung kepada bagaimana sistem hibrid beroperasi dan bagaimana kita berat kaki. Adalah aneh untuk menukar cip dan melihat bahawa jarum kecil yang tidak langsung berkaitan dengan kelajuan di mana kita bergerak.

Semua kerja-kerja ini dijalankan dengan budi bicara yang besar di pihak mereka juga memberi kesan yang jelas mengurangkan penggunaan mengenai saudara-mara yang hanya menggunakan enjin haba untuk bergerak.

jalan terbuka dan lebuh raya datang untuk mengambil sedikit kurang daripada pesaingnya, tetapi mengambil kesempatan daripada setiap tempoh permintaan yang rendah untuk menggerakkan dengan motor elektrik dan kuasa regenerasi menuruni bukit dan brek.

Ya, yang membawa keluar yang terbaik dalam ada di dalam bandar, regenerasi brek tenaga dalam setiap dan kemudian mengedarkannya sangat bijak. Kita harus ingat bahawa puncak penggunaan terbesar adalah di permulaan dan pecutan kalanya sistem hibrid adalah lebih berkesan.

enjin

Oleh kerana versi ini dilengkapi dengan sistem enjin hibrid, jumlah kapasiti tangki bahan api telah dikurangkan dalam enam liter sehingga 36 liter. Ia tidak perlu sebanyak petrol serta sebelum dan dengan itu kita mengambil lebih banyak ruang yang sedikit untuk bateri.

Pek bateri tidak sama besar seperti dalam Prius dan tempat di mana mereka menyembunyikan adalah biasa: di bawah bangku tempat duduk belakang. Oleh itu, kapasiti but tidak berubah yes dengan jumlah kerja 286 liter, lebih kurang di tengah-tengah pesaingnya.

Tetapi tidak seperti orang lain, mulut batang siram lantai ruang kargo, jadi loading itu dan memunggah operasi adalah agak mudah. Kita boleh membuat pembelian tanpa perlu mengambil jalan keluar dengan meletakkan beg di tempat duduk belakang.

Melihat dengan teliti pada bahagian enjin kita dapati enjin pembakaran dalaman 1,497 cc, atmosfera garis empat silinder, pengedaran DOHC injap 16 dan VVT-i, mampu menjana maksimum 75 kuda. Sebaliknya, bahagian elektrik sistem hibrid menjana 45 kW (60 hp). Tetapi kuasa-kuasa maksimum sudah tahu bahawa dalam HSD tidak sepenuhnya menambah, tetapi untuk menjadi bijak mengedar dan dilengkapkan melalui penghantaran.

Hasilnya ialah enjin gabungan yang kelihatan sangat banyak dalam cara berkelakuan dengan skuter kecil ke dalam lalu lintas, tetapi bagus, tenang, lancar dan selesa. Ia menyeronokkan dan suka bermain, membawa anda keluar dari sebarang kesusahan dan terbaik dari semua, anda meletak kereta di mana-mana jurang dengan bantuan daripada kamera pandangan belakang.

Dan hibrid Toyota Yaris adalah lebih daripada sebuah kereta automatik, ia adalah satu kereta pintar berfikir untuk terungkap penghuninya dengan mencapai kesempurnaan dalam lalu lintas.

Agak menghairankan, menangkap beliau sebelum menyentuh pengendalian hibrid ini, komen yang pertama adalah bahawa sahabat saya memandu antara lampu isyarat, bulatan dan memberi di dalam petikan ini telah memandu lebih cepat daripada biasa. Dan ia adalah benar, tetapi dia tidak sedar bahawa dalam satu tangan jangan buang masa memijak klac sepanjang masa dan di pihak yang lain, motor elektrik membuat anda pergi lebih cepat dan Ia tidak mengekalkan hampir apa-apa Melepaskan pemecut.

yang hanya lebih 100 kilo Yaris telah mengambil ini untuk menjadi Hibrid tidak perasan sedikit. Selain itu, walaupun tidak mempunyai versi diuji pembakaran tradisional, saya akan mengatakan bahawa berat tambahan daripada bateri dan keadaan mereka, memaksa pusat graviti yang akan ditempatkan dekat ke tanah, menjadikan ia berkelakuan neutral dan perubahan arah tangkas.

Bagi penggunaan, biasa di dalam rangkaian kuasa hibrid, tetapi menggunakan berat badan yang rendah sedikit dalam menjalankan perintah. Jalan dengan menyediakan angka kadar biasa yang menerbangkan komputer di atas kapal adalah kira-kira lima liter ratus bergantung kepada jenis jalan dan memotong. Tetapi itu bukan alam sekitar yang bertujuan ini Yaris hibrid kecil.

Di bandar ia adalah di mana semua sihir itu dilepaskan. Jika betul engkau dari orang-orang di antara kamu yang suka memandu dengan lancar oleh tumpat daripada trafik Saya sangat mengesyorkan anda untuk mencuba kereta ini. Anda mengelakkan kekasaran, mengambil kesempatan daripada menjadi lembut dan regeneratif brek anda akan dapat mencapai penggunaan yang lebih rendah agak mudah angka yang tidak melebihi satu ratus liter, atau melebihi demi sedikit.

Malangnya, kapasiti bateri tidak terhingga dan enjin pembakaran dalaman mempunyai beroperasi lambat laun, tetapi keputusan akhir adalah yang bandar mampu mengurangkan penggunaan jauh berkenaan dengan rakan sejawatannya hanya enjin haba.

Dan terbaik dari semua, dan seperti yang dinyatakan di atas, dengan pemanduan dan expléndidos sentuh. Mungkin ini kereta kecil bising kadang-kadang melakukan tidak mempunyai banyak ruang yang ada dan kalis bunyi, jadi apabila anda memakai utiliti ini hampir senyap perasaan kualiti dipertingkatkan dengan pesat.

Toyota Yaris Hybrid Rasa! - Maklumat teknikal

Ciri-ciri Kelajuan maksimum 165 km / h
Pecutan 0-100km / h 11.8 saat
pekali seretan aerodinamik 0,286
tayar tayar aloi 16"
tayar 195/50 R16
penggantungan penggantungan depan tupang MacPherson
penggantungan belakang aci kilasan
brek brek hadapan cakera pengudaraan
brek belakang brek cakera
penghantaran jenis e-CVT
kapasiti beban kapasiti but minimum dalam liter 286 liter
Bilangan tempat duduk hadapan 2
Bilangan tempat duduk belakang 3
kapasiti tempat duduk 5 kerusi
enjin Bilangan silinder 4 dalam talian
sistem kuasa Suntikan Electronic Fuel: EFI
pengedaran 16 injap DOHC dengan VVT-i
Anjakan (cm3) 1,497 cc
tork maksimum (Nm / rpm) 111 / Nm @ 3600-4400 rpm
nisbah mampatan 13.4: 1
Maksimum DIN kuasa hp 75 CV
Bore x stroke (mm x mm) 75.0 x 84.7 mm
enjin generator, jenis enjin 1LM
Max. (Hp / kW) 45 kw
tork maksimum (Nm) 169 Nm
Jenis bateri HV hybride nikel logam
voltan bateri nominal (V) 144 v
kapasiti bateri (Ah) (Kwh) 6.5 Ah
Ukuran dan berat Jumlah panjang (mm) 3950 mm
Lebar keseluruhan (mm) 1695 mm
Beberapa pintu 5
Jumlah ketinggian (mm) 1510 mm
lebar Barisan bunga (mm) 1460 mm
lebar trek belakang (mm) 1445 mm
Jarak roda (mm) 2510 mm
berat membendung (kg) 1095-1160 kg
berat maksimum yang dibenarkan (Kg.) 1565 kg
Kapasiti menekan brek treler (kg) 0 kg
Kapasiti treler unbraked (kg) 0 kg
jejari membelok minimum (m) 5,5 m
Kapasiti tangki bahan api 36 l
Penggunaan dan pelepasan penggunaan digabungkan (l / 100 km) 3.6 l / 100 km
penggunaan bahan api (l / 100 km) 3.3 l / 100 km
penggunaan bandar tambahan (l / 100 km) 3.6 l / 100 km
CO2 Gabungan (g / km) 82 g / km
CO2 bandar (g / km) 75 g / km
Tambahan CO2 Bandar (g / km) 83 g / km
bahan api Petrol 95 oktana atau lebih
klasifikasi EURO 6 W
Karbon monoksida, CO (g / km) 0.197 g / km
Hidrokarbon, HC (g / km) 0,043 g / km
nitrogen oksida, NOx (g / km) 0.006 g / km
Bunyi dB (A) 73 dB (A)