Jika anda belum biasa dengan kelajuan kawalan pelayaran, sekurang-kurangnya anda telah ditunggang di dalam kereta yang mengambil dia dipasang, atau sekurang-kurangnya pada satu ketika anda telah bercakap mengenainya. Ia adalah satu sistem sokongan memandu benar-benar hebat. Misinya adalah mudah, mengekalkan kelajuan yang telah di tetapkan oleh pemandu secara automatik, tanpa pemandu perlu menjaga memecut.

Membantu untuk meningkatkan tumpuan

Untuk mengambil alih kelajuan kenderaan terkemuka, pemandu memudahkan kerja-kerja membebaskan mereka daripada mempunyai untuk mengawal meter kelajuan dan mempunyai untuk memodulasi pedal pemecut.

Anda boleh membantu mengelakkan mempercepatkan tiket oleh pemandu kesilapan

Oleh itu, kawalan kelajuan membolehkan pemandu untuk kurang keletihan dengan mengurangkan bilangan tugas untuk dikawal semasa memandu, yang sepatutnya menyebabkan kepekatan yang lebih baik pada tugas-tugas lain, seperti kawalan stereng. Ia juga membolehkan beberapa kaki kanan berehat.

Selain keletihan, kenderaan itu adalah bertanggungjawab untuk mengekalkan kelajuan yang tetap juga membolehkan kuasa mengelakkan denda memandu laju dengan tidak sengaja pemandu serta mengekalkan kadar yang stabil dan pemanduan santai dalam perjalanan jauh.

Jenis kawalan kelajuan

Kawalan kelajuan pelayaran bukan baru, sudah ia wujud dalam beberapa kereta mewah 60-an Amerika 'dan menjadi popular di tahun 80-an apabila jenama Jerman ditawarkan sebagai pilihan dalam kereta yang paling berprestij. Kini bukan sahaja adalah meluas dalam semua jenis kereta, tetapi telah membangunkan pelbagai jenis kawalan kelajuan.

pelayaran kawalan

Kawalan pelayaran tradisional mempunyai operasi yang sangat mudah, sistem yang berkaitan dengan sensor meter kelajuan mengesan kelajuan kenderaan dan mengambil kawalan pendikit untuk mempercepatkan lebih kurang seperti yang diperlukan pada bila-bila untuk mengekalkan kelajuan yang pemandu sebelum ini dijadualkan .

Untuk mengelakkan situasi berbahaya, sistem dibatalkan dan berhenti beroperasi sebagai pemandu menyentuh pedal brek atau klac. Jika langkah-langkah pemandu pada pemecut untuk mendapatkan beberapa kelajuan untuk satu masa, contohnya untuk mengelakkan memandu selari dengan kereta lain di lebuh raya, sistem masih ditahan dan sedang berusaha lagi dan menetapkan kelajuan pratetap sebagai siaran pemandu pemecut.

overspeed

Hampir semua kenderaan moden dengan fungsi kawalan kelajuan pelayaran juga mempunyai penghad kelajuan.

Ciri ini tidak mengekalkan kelajuan, tetapi menghalang pemandu melebihi kelajuan yang telah ditetapkan mempercepatkan juga. Sistem ini mengatasi pemecut apabila kenderaan mencapai had yang ditetapkan dan berapa banyak kereta yang tertekan tidak menang lebih laju.

Hanya dimatikan secara automatik jika langkah-langkah pemandu dalam perjalanan ke bawah pedal pemecut, sebagai contoh, untuk keluar dari keadaan melekit atau mengabadikan jangan menguasai.

Kawalan Adaptive Cruise

penyesuaian kawalan pelayaran persiaran hanya boleh berdamai dengan transmisi automatik

Dengan kedatangan radar jarak, kenderaan mungkin sudah tahu jika ada di hadapannya dan pada kelajuan pendekatan atau semakin hilang. Dengan maklumat ini kawalan pelayaran ini, jika anda mendekati kereta di hadapan anda, melambatkan atau berhenti untuk mengekalkan jarak keselamatan.

Sistem ini mendapatkan semula kelajuan apabila ia mengesan bahawa jarak keselamatan telah meningkat atau bahawa tidak ada kenderaan di hadapan, untuk menukar lorong, sebagai contoh. Ini jenis kawalan suai Ia hanya boleh didapati dengan transmisi automatik, kerana anda perlu menukar gear apabila kelajuan dikurangkan juga.

Evolusi sistem ini membolehkan kereta untuk membezakan trafik di lebuh raya berbilang lorong di setiap arah, walaupun memborong. Yang terakhir ini juga mempunyai fungsi stop-start untuk kesesakan.

Semasa menggunakan kawalan pelayaran dan apabila limiter yang

Kawalan pelayaran kelajuan dan penghad adalah sistem yang membantu untuk mempunyai lebih sedikit pemanduan santai dan membantu mengurangkan keletihan pada majlis-majlis tertentu. Mengetahui bila untuk menggunakan satu atau yang lain adalah penting untuk tidak menjejaskan keselamatan.

Kawalan pelayaran perlu ditempah untuk digunakan pada jalan raya dan lebuh raya, dengan lengkung terbuka dan keadaan trafik sedikit. pada dasarnya, apabila anda boleh mengekalkan kelajuan malar dalam jangka masa yang lama.

Pada masa yang apabila kepadatan trafik adalah tinggi ia adalah lebih baik untuk tidak menggunakannya, kerana anda akan menjadi lebih sedar tentang menyambung dan memutuskan sambungan kawalan yang pemandu. Di samping itu, kelonggaran trafik yang berat tidak begitu mudah, tetapi perhatian dengan cepat bertindak balas terhadap yang tidak diduga.

Walaupun kawalan kelajuan adalah pelayaran penyesuaian tidak baik untuk menggunakannya dengan banyak lalu lintas kerana sistem tersebut hanya bertindak balas jika ia mengesan bahawa jarak keselamatan telah dikurangkan, dan Anda tidak boleh menjangka seperti juga pemandu apabila anda mula melihat lampu brek hadapan.

penghad adalah berguna di jalan raya penggulungan atau dalam trafik berat, apabila anda tidak boleh mengekalkan kelajuan yang tetap

The penghad kelajuan boleh digunakan dalam lebih keadaan tanpa menjejaskan keselamatan. Ia adalah satu sistem yang boleh membantu tidak melebihi, sebagai contoh, had yang ditetapkan untuk jalan raya, tetapi pemandu yang kekal memodulatkan kelajuan pada setiap masa, jadi jika ada banyak lalu lintas ia akan menjadi orang yang menyesuaikan diri kelajuan dan apabila lubang jalan raya boleh mendapatkan kelajuan lagi mengetahui bahawa dia akan menghadkan dirinya ditubuhkan.

tips lain pada kawalan kelajuan

Salah satu isu untuk menyedari kawalan pelayaran adalah bahawa sistem mengekalkan kelajuan yang sama lebih berkesan daripada pemandu, kerana ini tidak boleh menonton speedometer pada setiap masa. Kelemahan adalah bahawa mengawal pelayaran kereta hanya menghabiskan bahan api yang lebih apabila pemandu yang memodulatkan pendikit.

pemandu boleh mendapatkan penjimatan bahan api yang lebih baik daripada kawalan pelayaran

Sebabnya ialah bahawa cerun curam, kecil atau panjang dan secara amnya dalam mana-mana kawalan kelajuan mendaki bukit akan cuba untuk tidak kehilangan kilometer tunggal sejam lebih kelajuan pratetap, mempercepatkan apa yang perlu.

Walau bagaimanapun, pemandu yang dikekalkan dalam pelbagai kelajuan dan bukannya kelajuan yang tepat, yang menyebabkan kereta tunggal kehilangan beberapa kelajuan pada bukit dan mendapatkan sedikit di cerun bawah, tanpa hampir menghargai, menyebabkan kos bahan api yang lebih rendah.

Keadaan ini juga tidak mempunyai perasaan bahawa kereta menjadi terlalu cepat di cerun di atas, dan kita makan kepada kereta bergolek kelajuan kami di flat. Dan sebaliknya di cerun bawah, di mana ia seolah-olah bahawa kereta itu membrek dan tiba-tiba semua orang pas anda.

Toyota di Angkasa

  • Semua yang anda perlu tahu tentang radar, margin kesilapan dan kelajuan maksimum
  • Mengapa anda perlu melakukan kajian semula kereta selepas perjalanan yang panjang?
  • Ini semua teknologi yang menyembunyikan Toyota Prius baru 2016