Universa in de serie en films science fiction Ze zijn vaak werkt van een ontwerper kunstenaar. Het universum van Star Wars -visualmente spreekvaardigheid we zijn het aan Ralph McQuarrie, terwijl de Star Trek is het werk van Jay Sydney Mead, beter bekend als Syd Mead.

Syd Mead is een specialist als het gaat om de toekomstige werelden vormgeven, evenals Star Trek is ook verantwoordelijk voor de wereld van Blade Runner en Tron, bijvoorbeeld. Het grappige is dat het ook geholpen bij het ontwerp van een auto voor de voormalige Sovjet-merk Moskvich.

The Kitchen Incident

Kitchen incident Nikita Jrushchov en Richard Nixon als argument om te zien wie heeft de grootste keuken zien

Voordat de Koude Oorlog, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten waren al op gespannen voet ideologisch. Die rivaliteit werd zelfs uitgezonden in 1959 ter gelegenheid van de Amerikaanse National Exhibition in Moskou (vergelijkbaar blootstelling gevolgd door de Sovjet-Unie, die een paar maanden eerder was ontwikkeld in New York City).

Toenmalige vice-president Richard Nixon en Nikita Jrushchov Sovjetleider verhief zich in een debat over welk land bood de beste technologische vooruitgang. en ze deed het in de voorkant van een keuken General Electric in een typische Amerikaanse buitenwijk herenhuis. Ja, het is allemaal een beetje surrealistisch ...

AZLK Moskvich 427 De Moskvich, zoals deze 427 waren rustiek en geschikte modellen voor de Russische klimaat, maar niet per se erg aantrekkelijk.

deze "Kitchen incident", a priori, heeft weinig te maken met de auto. Maar markeert het begin van de wil van de Sovjet-Unie te worden superieur technologisch spreken over de Verenigde Staten. En dat superioriteit werd gezien op alle gebieden, niet alleen in de verovering van de ruimte. En dus ook in de auto.

In 1962, Yuri Soloviev (1920-2013) werd benoemd tot directeur van VNIITE -het Sovjet onderzoeksinstituut en met het doel van de uitbreiding van de activiteiten van het ontwerp en de creatie van de Sovjet-Unie. Van VNIITE, Soloviev gecreëerd tien takken die gegroepeerd 400 designonderzoeken, allemaal gekoppeld aan een genationaliseerde industrie. Het doel van Soloviev en zijn volgelingen was om de kwaliteit van de lokale producties, ergonomie, enz. Te verbeteren

En in dit Raymond Loewy sloeg ze

Loewy Raymond Loewy naast een van zijn beroemdste creaties, de Studebaker Avanti.

In 1969, Soloviev ontmoet Raymond Loewy, de beroemde Franse ontwerper die in de Verenigde Staten woont. Lowey nodigde hem uit om de Verenigde Staten en verrassend, de Sovjet-regering accede-. Bij zijn terugkeer naar de Sovjet-Unie, Soloviev huurt Loewy tot 10 producten voor de lokale industrie te ontwerpen. De Sovjet-ministerie van Buitenlandse Handel zou verantwoordelijk zijn voor de beslissing welke producten moeten worden ontworpen zijn. Onder de orders zijn de camera Zenit, binnen commerciële vliegtuigen Tupolev en Moskvich auto.

Op dat moment, Moskvich had behoefte aan een nieuwe auto naar een bepaald beeld van de moderniteit te verkopen. De staat bedrijf is het ontwerpen van een nieuwe achterband-aandrijving model, maar voor Raymond Loewy lichaam zou uiteindelijk verantwoordelijk is voor het creëren van het zijn.

Loewy had een talent voor het ontwerp, maar het was vooral een publiciteitsstunt genie en wist heel goed verkocht. Net als veel andere succesvolle ontwerpstudio's, de oprichter stopt met tekenen en heeft een team van ontwerpers die het doen voor hem. Het is altijd als Pininfarina, Bertone of Zagato geweest ook. En terwijl Loewy heeft een eigen team geen twijfel contact op met een externe ontwerper die net zijn solocarrière is begonnen: Syd Mead.

creativiteit Syd Mead

Moskvich Syd Mead

Jonge Syd Mead, die in de ontwerpstudio van Ford debuteerde opende hij zijn eigen ontwerpstudio in 1970. De Franse genie besteedt aandacht aan hem en instrueert het project Moskvich. In de ontwerpen van Syd Mead, de late jaren '70 modernisme en verfijnd en drijfvermogen dat aspect van haar meest futuristische ontwerpen worden gewaardeerd. Eén van de meest opvallende aspecten is het gebruik van een strook van dezelfde kleur in de auto aan de kant, op de plek waar de deurgrepen zijn, en wat zou een kant achterste richtingaanwijzer zijn.

Moskvich Syd Mead Loewy

In deze gevallen, je weet nooit precies wie verantwoordelijk is voor 100% van het ontwerp van een auto, zoals nu, waar het uiteindelijke ontwerp is meestal het werk van een team van een aantal leden. Dus je kan hebben Loewy ontwierp de schetsen met basisvormen (fastback lichaam, wigvormige ontwerp) en Syd Mead heeft het idee ontwikkeld. Sterker nog, in sommige ontwerpen een typisch kenmerk Loewy kunnen worden gezien: de asymmetrie aanwezig, bijvoorbeeld in de ontwerpmodel zwart.

AZLK Moskvich Aleko 2141 De AZLK Moskvich 2141 "Aleko" Aleko Lada of op buitenlandse markten.

Syd Mead ontwerp en Loewy nooit gekomen. Er is een zekere aura van geheimzinnigheid over de invloed van de ontwerpen van Syd Mead en de beslissing van de Sovjets uiteindelijk het ontwerp en de architectuur van de Simca 1307 kopiëren (ook bekend als de markten en jaren als Simca 1308 of 1309, Chrysler Alpine, Chrysler 150, Dodge en Talbot Alpine Solara in zijn lichaam drie delen).

Chrysler Simca 1307 De Simca 1307 zowel de Sovjet-leiders hield en diende als inspiratie voor de Moskvich Aleko.

de Simca 1307 uitgebracht in 1975. De auto is ontworpen in het Engels dochteronderneming door Roy Axe en zijn team, terwijl alle interne mechanische onderdelen, en het chassis werden ontwikkeld in Frankrijk. Wat betreft de Mosckvich Aleko, heeft hij niet op de markt komen tot 1986 (en dan afvragen waarom ze nooit in geslaagd). En hoewel Aleko en Simca 1307 zijn zeer vergelijkbaar in termen van stijl, de realiteit is dat ze niet meer anders kon zijn. Er is dus slechts een paar elementen gemeen.

Syd Mead blade runner

Zoals voor Syd Mead, bevrijd van de beperkingen van welke aard dan ook, wanneer je een auto te ontwerpen of een product kan ontketenen uw verbeelding en het creëren van allerlei universa voor film of televisie.